Fostul vicepresedinte al PSD Ioan Rus se declara, intr-un interviu publicat luni in cotidianul "Ziua de Cluj", "dezamagit" de prestatia presedintelui partidului, Mircea Geoana, care nu s-a putut ridica la nivelul proiectului de modernizare a PSD si il acuza pe acesta de lipsa de barbatie. Asta dupa ce, la ultimul Congres al PSD, Grupul de Cluj l-a propulsat pe Geoana in functia de presedinte al partidului. Acum ii vrea capul pe tava.
"Am crezut intr-un proiect de modernizare si democratizare al PSD condus de Adrian Nastase, am crezut in acelasi proiect sub conducerea lui Mircea Geoana. Sunt dezamagit ca nu s-a putut ridica la nivelul acestui proiect, pe care sa-l duca mai departe, spre o finalitate care insemna foarte mult pentru un partid de stanga, social-democrat: incredere si speranta in societatea romaneasca si respect in comunitatea politica internationala", afirma Rus in interviu.
Ioan Rus il acuza pe Mircea Geoana de lipsa de barbatie, pentru ca nu a participat, saptamana trecuta, la Conferinta Judeteana Extraordinara a PSD Cluj, desi se afla la Cluj in ziua respectiva. "Daca era barbat, venea la Conferinta Judeteana. El ar fi avut de facut un decont cu fiecare dintre cei care erau prezenti la conferinta, care au crezut in el si l-au primit de fiecare data la Cluj cu tot respectul si consideratia datorate unui adevarat lider. In acest moment nu ii datoram si nu ne mai datoreaza nimic", a afirmat Ioan Rus.
Intrebat care este rolul lui Marian Oprisan, Nicusor Constantinescu si Liviu Dragnea in PSD, fostul vicepresedinte al partidului raspunde ca acestia sunt "ca berbecele cu care incerci sa fortezi o poarta". "Dai cu el in incuietori, in balamale. E un instrument folosit pentru intrarea prin efractie. Ei au fost principalii nostri acuzatori ca am fi incalcat Statutul partidului, dar, in realitate, grave incalcari ale Statutului au facut cei care l-au sprijinit pe Oprescu impotriva candidatului propriu al PSD, Cristian Diaconescu", spune Rus.
El sustine ca impreuna cu Vasile Dancu, Vasile Puscas si alti lideri de organizatii din Transilvania au incercat sa joace "pe numere mari in politica nationala pentru Transilvania", pentru ca regiunea sa aiba un cuvant de spus unde se decide viitorul zonei.
Potrivit lui Ioan Rus, aceasta gandire a trezit o spaima a centrului, "care si-a vazut amenintate resursele de putere, influenta, bani, nefiind capabil sa inteleaga ca mai la nord de Voluntari si la sud de Glina exista o tara, nu o anexa gospodareasca, si un popor de oameni demni, nu de slugi".
Ioan Rus sustine ca adversarii proiectelor lor "nu sunt doar din PSD, sunt din toate partidele si chiar din afara sferei politice".
"Cu hartia de ziar care contine acuzatii la adresa noastra am putea acoperi o parte din Casa Poporului. Politicieni din partide diferite si analisti, care, in mod normal, nu isi vorbeau, se adunau seara de seara in cutia televizorului sa tina predici ritualice despre pericolul regionalizarii sau despre iminenta noastra plecare la alte partide", precizeaza Ioan Rus.
El mai declara ca lupta celor din "Grupul de la Cluj" nu a fost in niciun moment impotriva unor persoane sau a unor grupuri, "ci impotriva unor atitudini si practici care contravin interesului national si principiilor europene".
"Prin intermediul presei, cetatenii au fost martori la numeroase incercari ca tezele noastre sa fie reduse la tacere, iar reprezentantii nostri, marginalizati - incercari ce au culminat cu festivalul de la Mamaia. Dar ce nu au inteles nici Mazare, nici Nicusor Constantinescu, nici altii este ca nu poti omori o idee printr-o decizie de partid. O idee este ca samanta unei plante. O sufla vantul si te trezesti ca infloreste in alta parte, unde nici nu te-ai fi asteptat", mai arata Rus.