Parlamentarii vor lua in discutie constituirea unei comisii de ancheta in cazul Omar Hayssam pana la sfarsitul anului, subiectul urmand sa fie dezbatut in cadrul grupului parlamentar al PNL, a declarat vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor, George Scutaru.
"Parlamentarii trebuie sa decida constituirea unei comisii de ancheta pentru a elucida detaliile Omar Hayssam. Personal, voi propune grupului parlamentar al PNL discutarea necesitatii infiintarii unei comisii de ancheta. Aceasta comisie de ancheta ar trebui infiintata cat mai repede, pana la sfarsitul anului, pentru ca incepand cu anul viitor sa poata fi demarte audierile", a afirmat Scutaru.
Potrivit liberalului, audierea consilierului prezidential Constantin Degeratu in cadrul Comisiei de Aparare ar trebui sa fie primul pas catre infiintarea comisiei de ancheta. "In opinia mea, audierea lui Degeratu trebuie sa fie primul pas pentru o ancheta pe care Parlamentul trebuie sa aiba curajul sa si-o asume. Traian Basescu ar trebui ca dupa noile acuzatii formulate de procurorul Nastasiu sa dispuna venirea generalului Degeratu in fata Comisiei de Aparare. Daca nu o va face, Basescu ascunde adevarul, iar afirmatiile sale potrivit carora va desecretiza dosarul dupa alegeri este un act gratuit de bravura si o minciuna", a spus George Scutaru, in contextul declaratiilor de saptamana trecuta, potrivit carora Degeratu ar avea nevoie de acordul presedintelui pentru a putea participa la audieri.
In plus, deputatul PNL considera ca presedintele Traian Basescu ar trebui sa iasa public si sa dea o replica la acuzatiile fostului procuror Ciprian Nastasiu in legatura cu dosarele sirianului Omar Hayssam. "Basescu spune ca dupa ce va fi ales presedinte va face demersuri pentru desecretizarea dosarului Hayssam. El ar trebui sa dea, insa, astazi un raspuns la acuzatiile pe care le-a formulat Ciprian Nastasiu. Presedintele trebuie sa explice si legatura unor oameni apropiati lui, precum Elena Udrea sau Theodor Stolojan, cu cercuri financiare ruse interesate de influentarea unor decizii de ordin politic si economic.
Fostul procuror Ciprian Nastasiu a declarat, luni, in timpul lansarii cartii a carui coautor este, ca, potrivit unor surse irakiene si americane, Guvernul a alocat 12 sau 13 milioane de dolari pentru solutionarea crizei osticilor din irak, insa doar 9 milioane au ajuns la rapitori. Nastasiu a precizat ca sunt vehiculate mai multe sume, putand fi vorba chiar de o suma mai mare, de 14 milioane de euro.