Grupul lui Radu Sarbu din PNTCD s-ar putea adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului in cazul in care instanta va da castig de cauza grupului Milut, in privinta legitimitatii conducerii partidului, aleasa la congresul din 24 august.
Radu Sarbu, ales presedinte al PNTCD la congresul din 24 august, a declarat, luni, intr-o conferinta de presa, ca Justitia nu se pronunta asupra persoanelor alese, ci doar pe doua chestiuni, respectiv legalitatea statutelor si a programelor politice, si si-a exprimat speranta ca la infatisarea programata pentru vineri, 26 septembrie, sa obtina castig de cauza.
"In ceea ce priveste contestatiile persoanelor, acestea se fac in forurile partidului, iar la PNTCD s-au facut la Juriul de Onoare, Disciplina si Arbitraj. Astfel incat ceea ce se poate pune in instanta vineri este cvorumul congresului. Dupa convingerea mea, noi vom demonstra ca la 24 august Congresul PNTCD a indeplinit conditiile statutare si legale", a spus Sarbu.
El a adaugat ca in cazul in care instanta nu va accepta acest lucru, exista calea de atac a recursului, iar daca nici la recurs nu va avea castig de cauza grupul Radu Sarbu se va adresa CEDO. "Sper sa nu fie cazul", a Radu Sarbu. El a avertizat insa asupra pericolului ca grupul Milut sa inainteze recurs daca va pierde, fapt ce ar impiedica PNTCD sa mai participe la alegerile generale. "Acesta este pericolul. In cazul in care va face Milut cerere de intervenient in procesul din 26 septembrie, ar face acest lucru pentru a taragana lucrurile. Daca vor face recurs, atunci nu vom mai putea transa chestiunea pana in 20 octombrie, data de depunere a candidaturilor. Asta ar fi o problema grava", a subliniat Radu Sarbu.
El l-a acuzat pe Marian Milut ca, de fapt, acesta este si scopul sau, de a scoate PNTCD din arena electorala, si nu salvarea sa prin "travesti liberal". "Strategia fostei conduceri, in frunte cu Milut, a fost de scoatere a partidului din alegeri si subordonare electorala fata de PNL. Daca Milut ramanea presedinte, era clar ca PNTCD nu participa in alegeri, dar daca este inlocuit, este o sansa sa participe la alegeri", a spus Radu Sarbu.
Presedintele ales la congresul PNTCD din 24 august a precizat ca nu va cere excluderea lui Milut din partid si ca daca aceste va dori sa candideze in judetul Calarasi va accepta candidatura acestuia.
Sarbu a anuntat ca, pentru noua conducere aleasa la Congres, campania electorala ar fi fost un prilej de lansare a noilor politici ale PNTCD, care sunt "o revenire la liniile politice majore ale partidului de pe vremea lui Corneliu Coposu: monarhie constitutionala, lustratie, nationalism luminat, morala crestina". "Campania PNTCD va fi sub sloganul 'Ne vrem Romania inapoi. Romania este o monarhie constitutionala'", a afirmat Radu Sarbu.