Discutiile de ieri ale reprezentantilor celor doua grupari liberale aflate in conflict deschis s-au incheiat prin construirea unor baricade si mai inalte de catre fiecare parte, si nu cu un armistitiu temporar, asa cum ar fi fost de asteptat.
Dupa intalnirea de luni seara dintre initiatorii Platformei liberale, Stolojan-Stoica, si semnatarii Apelului la unitate liberala, condus de Gheorghe Flutur, aripa disidenta din PNL s-a intarit, Flutur devenind al treilea om de forta al echipei care se opinteste din rasputeri sa-l dea jos pe liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu. El a pierdut insa sprijinul politic al PNL, care i-a fost retras aseara prin decizia Comitetului Executiv.
Flutur a pus unele conditii, care i-au fost acceptate, cea mai importanta fiind pastrarea identitatii libe-rale, fapt consemnat ieri si intr-o declaratie de presa a platformistilor, data publicitatii dupa intalnirea cu liderul PNL Calin Popescu-Tariceanu. "Am exprimat pozitia noastra ferma ca proiectul fuziunii PNL-PD nu mai este de actualitate si ca Platforma politica liberala are ca principale obiective pastrarea identitatii liberale, relansarea liberalismului pe scena politica si unificarea fortelor de centru-dreapta, iar nu 'varsarea' liberalilor in Partidul Democrat", se arata in declaratie.
Liberalii lui Tariceanu sustin contrariul: "Din pacate, reprezentantii platformei au refuzat pastrarea identitatii liberale si s-au pronuntat pentru intrarea PNL in Partidul Popular European, alaturi de PD", se spune in comunicatul conducerii PNL.

Contra-apel

Declaratia platformistilor are un scop precis, acela de a-i linisti si de a-i atrage pe cei care acum sunt inca alaturi de Calin Popescu-Tariceanu. Discutiile de ieri dintre cele doua grupari liberale au fost extrem de tensionate. Liderul PNL le-a reprosat lui Valeriu Stoica si Theodor Stolojan ca, in opinia sa, cei doi au de indeplinit un plan, in spatele lor aflandu-se PD si presedintele Traian Basescu. Aceasta perceptie i-a determinat pe mai multi deputati din grupul Tariceanu sa lanseze un apel catre platformisti, cerandu-le sa inceteze sa mai dispretuiasca membrii PNL, sa nu mai considere PNL ca fiind un partid plin de "paraziti" sau sa foloseasca, prin asociere cu actuala conducere, expresia "liberali cu pedigree". "Suntem de rasa, dar nu suntem caini", a spus deputatul Zamfir, referin-du-se la o afirmatie a lui Gheorghe Flutur.

O discutie sterila

Contrele din timpul discutiilor au fost reluate si in declaratiile facute de liderii celor doua grupari la finalul intalnirii. "Discutia a fost sterila, ne consumam energiile degeaba. Nu trebuie sa fim naivi, este o batalie pentru functii si pentru putere", a declarat liderul PNL, Calin Popescu-Tariceanu. El s-a declarat dezamagit de rezultatul discutiilor si de "aplecarea acestor domni (gruparea Stolojan - n.r.) catre politica marunta, de culise, catre politica intre politicieni".
In replica, Stolojan a anuntat ca o impacare este posibila numai daca sunt acceptate solicitarile privind anularea excluderilor din partid, a declaratiei potrivit careia cei care adera la platforma se situeaza in afara partidului si crearea posibilitatii ca aceasta sa fie dezbatuta in filiale. El a considerat declaratia facuta de Tariceanu la finalul intalnirii ca fiind "agresiva", care "nu respecta spiritul discutiilor din interior".

Platformistii adopta si ei practica excluderilor

Deputatul PNL de Ilfov Gabriel Zamfir a declarat ca Gheorghe Flutur i-a solicitat luni seara sa paraseasca sala unde avea loc intalnirea cu Theodor Stolojan, motivul invocat fiind acela ca nu a semnat apelul la unitatea partidului. "In momentul in care am intrat in sala, domnul Flutur m-a vazut, s-a aratat nedumerit si mi-a facut un semn sa ma apropii. M-a intrebat daca am semnat apelul si, cand i-am raspuns negativ, mi-a cerut sa ii las sa discute", a declarat deputatul liberal. El s-a aratat "socat" de atitudinea lui Theodor Stolojan si a lui Valeriu Stoica, despre care a sustinut ca nu au intervenit in favoarea sa, "mai ales ca se vorbeste de unitate". "A intervenit apoi Cristian Boureanu, care a insistat ca nu pot sa raman", a mai spus Zamfir.