Dupa cum era de asteptat, excluderea Monei Musca si a lui Ioan Ghise din PNL a starnit reactia vehementa a "gruparii de soc" Stolojan- Stoica-Boureanu- Turcan. Fostul premier Teodor Stolojan a considerat decizia de sambata a Delegatiei Permanente drept o executie politica: "Nu avem o asemenea prevedere in statut, nici in Codul de etica al PNL si mie imi pare rau ca PNL procedeaza pripit. Acest grup care conduce astazi PNL, un grup foarte strans in jurul domnului Tariceanu, cum a fost denumit el, un grup de intimi, se grabeste pentru a face o executie politica".
Fostul presedinte al liberalilor crede ca prin aceasta executie nu se incearca altceva decat distragerea opiniei publice si a membrilor de partid de la adevaratele probleme ale PNL. "PNL pierde din credibilitate, asta este problema reala a PNL astazi si, pierzand din credibilitate, isi cauta teme prin care sa capteze atentia electoratului. Si cautand asemenea teme prin care sa capteze electoratul, intrand in competitie chiar cu partenerul de alianta, PD, PNL face greseala dupa greseala", a mai spus Stolojan. In schimb, liderul liberal atrage atentia asupra adevaratilor adversari ai partidului, asupra carora actuala conducere nu va lua nici o masura punitiva: "Eu nu am nici o grija vis-a-vis de domnul Dinu Patriciu, deoarece el este un prieten apropiat al domnului Tariceanu si, mai mult decat un prieten, il influenteaza in decizii si nu am nici o indoiala ca unitatea de masura pe care o va aplica domnul Tariceanu si grupul care conduce astazi PNL va fi diferita fata de domnul Dinu Patriciu, indiferent ce ar face domnul Dinu Patriciu". Stolojan face aici referire la ezitarea aratata sambata de Delegatia Permanenta cu privire la sanctionarea atitudinii magnatului de la Rompetrol. Premierul Tariceanu a declarat cu acea ocazie, fara a face nici o nominalizare, ca este de datoria Comisiei de Etica de a stabili o sanctiune, si nu a forului suprem al PNL.

Stoica acuza de ipocrizie

Atacurile venite din interiorul partidului au fost completate de iesirea la rampa a fostului presedinte Valeriu Stoica. Acesta a declarat ieri ca nu este de acord cu masura de excludere din PNL a deputatilor Mona Musca si Ioan Ghise. Stoica nu crede ca a fost nici un act de dreptate sau de curatare a clasei politice romanesti, ci de o eroare previzibila a conducerii PNL, fiind de parere ca prin aceste excluderi, liberalii si-au demonstrat masura ipocriziei. Stoica a imitat-o pe Elena Udrea si a dat exemplul unor politicieni aflati in exact aceeasi situatie- Dan Amedeo Lazarescu si Mircea Ionescu Quintus- dar a caror excludere nici macar nu a fost luata in discutie.

Boureanu si Turcan vorbesc de vendete si razbunare

La randul sau, deputatul Cristian Boureanu, despre care se stie ca se afla in capul listei negre a liberalilor recrudescenti, a vorbit ieri despre o vendeta a grupului Tariceanu, care actioneaza pentru inlaturarea opozantilor din propriul partid, chiar daca acestia se afla printre cei mai populari liberali in aprecierile romanilor. "Excluderea Monei Musca din PNL in aceste momente poate fi interpretata drept o vendeta politica a grupului din jurul lui Calin Popescu-Tariceanu, grup al carui scop pare a fi eliminarea celor incomozi, chiar cu sacrificarea intereselor pe termen mediu si lung ale partidului", a declarat Boureanu, care crede ca cei care conduc acum destinele PNL se tem de fapt de cu totul altceva. "Cei care au decis excluderea Monei Musca din PNL sunt oameni ale caror dosare nu sunt cunoscute publicului. In virtutea carui fapt si-au dat, atunci, verdictul? Preceptul biblic 'Sa arunce primul piatra cel care este fara pacat' se pare ca nu a fost aplicat si in acest caz", afirma deputatul liberal, care sustine ca a anticipat meschinaria folosirii campaniei de curatire morala pentru reglarea unor conturi partinice in momentul in care a solicitat tuturor membrilor din forurile de conducere ale partidului sa-si publice propriile dosare de la CNSAS. Cu toate acestea, Boureanu crede ca decizia excluderii din partid a Monei Musca si Ioan Ghise trebuie respectata pentru ca este statutara, chiar daca e o greseala din punct de vedere politic. In plus, deputatul este de parere ca forul de conducere al partidului trebuie sa-si dovedeasca in mod onest autoritatea si sa aplice aceleasi standarde si altor membri PNL "care sunt cunoscuti drept apropiati ai actualei conduceri, si nu numai celor considerati adversari interni". Corul contestatarilor din PNL a fost completat de deputatul Raluca Turcan, care a criticat in termeni extrem de duri decizia excluderii Monei Musca. Turcan crede ca excluderea acesteia este un act de razbunare care seamana cu infierarile publice din anii '50, prin care PNL a preluat tacticile Partidului Comunist. Deputatul i-a acuzat pe colegii sai ca au executat-o pe Mona Musca sub pretextul moralitatii, desi s-au folosit cu totii de credibilitatea ei in randul populatiei.