Deputatul Cozmin Gusa a sustinut ca protestul minerilor a fost "inventat" de liderul sindical Marin Condescu, sustinator declarat al presedintelui Traian Basescu, si care este sprijinit de liderul PD Gorj, Ionel Mantog, fost secretar de stat de la Ministerul Economiei si Comertului. "Era previzibil, conform scenariului pus la punct de multa vreme. Cand s-a anuntat suspendarea lui Traian Basescu, domnul Marin Condescu a anuntat ca, in circa doua saptamani, va face un miting si va scoate 20.000 de oameni in strada la Tg. Jiu", a declarat Gusa.
Despre liderul sindical Marin Condescu, liderul PIN a apreciat ca este sustinatorul declarat al presedintelui Basescu si ca este sprijinit in activitatile sale de catre Ionel Mantog, presedintele PD Gorj, De asemenea, Gusa a precizat ca motivul invocat de mineri pentru a intra in greva, si anume faptul ca locurile lor de munca sunt in pericol, este "fals", adevarata cauza fiind "magnitudinea dosarului de la DNA" a liderului Condescu, dosar in care nu a mai fost citat de mai bine de doi ani.
Totodata, Gusa a precizat ca sindicatele conduse de Condescu au diferite "societati-capusa" - Patromin, Salvamin - care actioneaza in zona Rovinari-Turceni. "Demersul sau este unul basescian periculos", a conchis Cozmin Gusa. In replica, Marian Condescu a respins acuzatiile referitoare la substratul politic al grevei, dar a recunoscut ca este unul dintre sustinatorii presedintelui. El a precizat ca, in urma discutiilor cu ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, cele doua parti au incheiat un protocol prin care sindicalistii au suspendat greva pana la 30 iunie, timp in care Guvernul se anga-jeaza sa respecte punctele din protocol.

Basescu, "badaran nesimtit"

Referindu-se la incidentul dintre presedintele Basescu si jurnalista Andreea, liderul PIN a apreciat comportamentul presedintelui ca fiind al unui "badaran nesimtit", mai ales din cauza ca nu si-a cerut scuze public fata de jurnalista de la Antena 1.
De asemenea, el s-a declarat surprins de faptul ca presedintele nu a acceptat Avertismentul dat de Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, o "pedeapsa minora" in viziunea lui Gusa, ba chiar face recurs in justitie. Gusa a marturisit ca l-a sunat recent pe presedinte pentru "a-i da un sfat", si anume "sa-si ceara scuze", dar ca Basescu "s-a speriat" cand i-a auzit vocea si i-a inchis telefonul, dupa ce i-a spus ca nu are ce discuta cu el.