Dezbaterile de ieri-dimineata au fost oprite in jurul orei 12.30, cu o jumatate de ora inainte de termenul oficial, la cererea grupului parlamentar PSD, care a solicitat o pauza de consultari pe tema bugetului Apararii. Parlamentarii au finalizat dezbaterile la articolul doi, incepute luni seara, si au mai aprobat doar patru articole, in forma initiata de comisiile de specialitate, fiind admis un singur amendament propus de PSD si Comisia de Invatamant.
Astfel, Administratia Prezidentiala va putea sa deconteze in limitele prevazute de dispozitiile legale cheltuielile de transport, cazare si alte cheltuieli pentru membrii delegatiilor oficiale, reprezentantii unor institutii si ai mass-mediei care nu sunt salariati ai Presedintiei si il insotesc pe presedinte in vizite. Initial, proiectul de buget mentiona ca administratia prezidentiala poate sa suporte aceste cheltuieli.

Funar a cerut "eliminarea" lui Markó Béla

Pe de alta parte, coalitia guvernamentala a respins propunerea reprezentantilor Opozitiei de a aloca Educatiei 6% din PIB. In favoarea acestei propuneri au votat 116 deputati si senatori, in timp ce 182 au fost impotriva.
Parlamentarii Anghel Stanciu (PSD) si Gheorghe Funar (PRM) au reluat, timp de o ora, criticile incepute luni la adresa Guvernului, pe motiv ca Executivul nu a prevazut in proiectul de buget 6% din PIB pentru Educatie, ci numai 5,2% din PIB. Funar a cerut din nou Executivului sa-si respecte programul de guvernare - "cartea portocalie".
Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu, a explicat ca programul de guvernare al Coalitiei prevede sa se ajunga la un procent de 6% din PIB pentru Educatie pana in 2008, iar acest obiectiv va fi indeplinit.
Dupa exprimarea votului, reprezentantii PSD si PRM au solicitat prezenta ministrilor la dezbateri, iar presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a precizat ca ministrii vor fi prezenti la capitolele la care sunt discutate bugetelor ministerelor pe care le conduc.
In timpul dezbaterilor, deputatul PSD Aura Vasile a cerut de mai multe ori efectuarea apelului nominal, considerand ca la lucrari nu sunt prezenti suficienti deputati si senatori din partea Puterii, solicitare respinsa de presedintele Bogdan Olteanu (PNL), dar si de deputatul PSD Valeriu Zgonea, care au considerat ca Parlamentul se afla in cvorum.
Senatorul PRM Gheorghe Funar a avut cele mai multe amendamente la proiectul de buget, unul dintre ele referindu-se la desfiintarea postului de ministru de stat al lui Markó Béla. Funar a fost de parere ca Markó Béla reprezinta interesele Ungariei la Bucuresti. Amandamentul a fost respins insa de majoritatea parlamentarilor.

Proteste sindicale

Sindicatele din educatie au cerut parlamentarilor ieri-dimineata sa voteze amendamentul privind majorarea salariilor din domeniu si sa respinga modificarea Legii invatamantului printr-o ordonanta de urgenta. Sindicalistii au amintit faptul ca Legea 354 din 2004 privind modificarea si completarea Legii invatamantului prevede ca pentru finantarea invatamantului de stat din fonduri publice se asigura anual o crestere a alocatiilor bugetare pana la minimum 6% din PIB in 2007.
Reprezentanti ai Federatiei Sindicatelor din Invatamant "Spiru Haret" au fost prezenti la Parlament, unde au distribuit 270 de scrisori nominalizate pentru deputatii si senatorii Puterii, in care le-au solicitat acestora sa nu voteze bugetul invatamantului propus de Guvern.