Mihnea Costoiu este singurul gorjean care a reusit, pana acum, sa acceada intr-o functie de conducere in actualul guvern. Acesta ocupa postul de secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Mihnea Costoiu are o relatie speciala cu ministrul Ecaterina Andronescu. Numai ca Mihnea Costoiu are un trecut foarte dubios si controversat.
Gorjeanul Mihea Costoiu a fost instalat, de curand, in postul de secretar de stat in cadrul Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii. Atributiile acestuia sunt foarte importante, astfel incat el este unul dintre cei mai influenti oameni din minister. Costoiu se ocupa de investitii, sistemul informatizat si de bugetul ministerului. Toate aceste atributii nu au fost niciodata in mana unui singur om. Adrian Gorun, fost secretar general al Ministerului Educatiei, in prezent rectorul Universitatii "Constantin Brancusi" din Targu Jiu, spune ca un asemenea post nu a existat pana in prezent si ca a fost infiintat special pentru a fi ocupat de o anumita persoana: "Este un post special creat. Toti banii ministerului vor fi gestionati de el si de ministrul Ecaterina Andronescu. Nu a mai existat niciodata un post de secretar de stat cu asemenea atributii in cadrul ministerului".

Traseul secretarului de stat

Cariera din ultimii opt ani a lui Mihnea Costoiu este legata de Ecaterina Andronescu, cei doi fiind nedespartiti. În toamna anului 2001, in timp ce Ecaterina Andronescu era ministrul educatiei, Mihnea Costoiu a venit in minister in functia de secretar general, fiind detasat de la o firma privata. Acesta ocupa functia de director al firmei de constructii CITEX din Targu Jiu, care acum este in procedura de faliment, si a fost detasat la Ministerul Educatiei si Cercetarii. Procedura ca o persoana sa fie detasata de la o firma privata la o institutie publica este neobisnuita. În anul 2003, Ecaterina Andronescu a fost remaniata din guvern si numita in functia de rector al Politehnicii din Bucuresti, dar Mihnea Costoiu a continuat sa ocupe functia de secretar general pana la sfarsitul anului 2004, cand s-a mutat prin delegatie la Politehnica, unde a ocupat functia de director general administrativ financiar. Cuplul Andronescu-Costoiu a condus Politehnica pana cand s-a mutat in fruntea Ministerului Educatiei, Cercetarii si Inovarii.

Afaceri ilegale

Înainte de a ajunge la Ministerul Educatiei si de a ocupa inalte functii publice, Mihnea Costoiu a facut afaceri care au constituit obiectul unor dosare penale, fiind chiar cercetat penal, dar a scapat basma curata.
Societatea TAMSA din localitatea Matasari, care presta servicii catre sectorul minier, a fost scoasa la privatizare, iar in 1999 a fost vanduta lui Mihnea Costoiu la un pret mic, pentru a achita datoriile unitatii si a rentabiliza activitatea. Costoiu l-a numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie pe Ion Negricioiu. Acesta impreuna cu sotia lui Mihnea Costoiu au infiintat alta firma, ITIA Matasari, catre care au fost transferate cele mai bune active ale societatii TAMSA. Tractoare, basculante, buldozere si alte bunuri au fost vandute de la TAMSA la ITIA pe preturi de nimic, mai mici chiar decat fierul vechi. TAMSA a fost lasata sa moara si a intrat in faliment.
Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova a deschis un dosar penal pentru toate aceste tranzactii ilegale, dar numai Ion Negriciou a fost trimis in judecata, desi in rechizitoriu se recunoaste si vinovatia lui. Mihnea Costoiu.

Alt faliment marca Mihnea Costoiu

Acesta a preluat de la mai vechiul sau partener, Ion Negricioiu, firma de constructii CITEX din Targu Jiu, pe care o cumparase de la FPS, in urma procesului de privatizare. Între cei doi a avut loc un schimb de actiuni si Costoiu a devenit actionar majoritar la CITEX. Dupa o perioada, firma a inceput sa aiba probleme financiare si a intrat in procedura de reorganizare, iar la sfarsitul anului trecut, in faliment. În prezent, actionar majoritar al societatii care a fost detinuta de Mihnea Costoiu este o anume Elena Rotaru Sotropa. Firma are datorii de aproape opt milioane de lei la bugetul de stat.