Activitatea Agentiei de Dezvoltare Regionala Sud-Vest Oltenia a fost criticata aspru de prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Acesta a acuzat-o ieri pe directoarea Marilena Bogheanu ca face simpozioane de forma si baga capul sub plapuma cand vine vorba de dat socoteala.
Cu toate ca prefectul si-a manifestat nemultumirile in urma cu mai mult timp, paie pe foc a pus refuzul Marilenei Bogheanu, directoarea ADR Oltenia, de a semna un protocol de colaborare cu institutiile implicate in atragerea fondurilor europene initiat de Institutia Prefectului Dolj. "ADR Oltenia a fost singura institutie care a refuzat sa semneze, cu toate ca acest lucru nu implica nimic material, era doar un schimb reciproc de informatii. Am intarziat protocolul doua saptamani pentru ca a fost plecata in strainatate si apoi n-a avut timp sa vorbim. Dupa aceea a spus ca nu semneaza pentru ca apar imixtiuni politice", a precizat Giugea. Prefectul de Dolj a spus ca aceasta nu a fost singura data cand directoarea ADR a pus prefectura intr-o situatie jenanta. Conform acestuia, Loredana Nita, sefa Serviciului de Integrare Europeana din cadrul prefecturii, a fost tinuta pe la usile ADR-ului atunci cand a solicitat o intrevedere si, cand in sfarsit a fost primita, a fost "data pe mana unui trepadus". In plus, prefectul Giugea a reclamat si activitatea ADR Oltenia, despre care a declarat ca se reduce la "organizarea de simpozioane", in timp ce activitatile organismului sunt raportate numai presedintilor de consilii judetene. "ADR se face din cand in cand ca organizeaza niste simpozioane, dar in rest baga capul sub plapuma. E bine ca ADR-urile vor gestiona numai 5% din fondurile structurale pentru ca s-au dovedit a fi niste organisme insuficient adaptate pentru mecanismul de atragere a fondurilor", a spus Giugea.
Bogheanu: "Prefectul face presiuni sa ne dea afara"
Acuzatiile si reprosurile prefectului Giugea au fost respinse de Marilena Bogheanu, directoarea ADR Oltenia, care a precizat ca este normal ca darile de seama sa se faca numai presedintilor de consilii judetene si primarilor din Oltenia care sunt membri ai Consiliului de Dezvoltare Regionala, organismul decizional pentru ADR-uri.
"Prefectul nu are nici o calitate institutionala in acest caz. Noi avem un organism deliberativ din care fac parte primari si presedinti de consilii judetene. Se foloseste de faptul ca e prefect ca sa faca presiuni sa ne dea afara din sediu pentru ca ne-a trimis mai multe adrese sa parasim cladirea. In ceea ce priveste protocolul, eu am supus aprobarii acest document, cum era si normal, in cadrul Consiliului de Dezvoltare Regionala, insa membrii acestuia au refuzat sa semneze", a precizat Marilena Bogheanu.