Ambasadorul SUA, Mark Gitenstein, a declarat in emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de PRO TV, ca realizarea unei intelegeri, a unei atmosfere civilizate intre partidele rivale dupa alegerile din decembrie va fi foarte importanta pentru relatia cu SUA, care isi doresc un aliat stabil.
Ambasadorul a subliniat ca o noua perioada de instabilitate nu ar fi benefica.
Intrebat catre cine era indreptat mesajul sau privind temerea ca alegerile din decembrie ar putea sa dezbine poporul, Gitenstein a raspuns: "Era un mesaj pentru intreaga Romanie si pentru politicienii romani, pentru cei care conduc Romania".
Chestionat in legatura cu modalitatea in care aceste alegeri ar putea sa dezbine poporul, ambasadorul american a apreciat ca Romania se confrunta cu o problema similara celei de acum din SUA. El a explicat ca in SUA votul popular e divizat in parti aproape egale, ceea ce va crea probleme in privinta guvernarii tarii, iar Romania are o problema similara.
"Eu spun doar ca, din punctul de vedere al statului american, crearea unei intelegeri, a unei atmosfere civilizate intre partidele rivale, dupa alegeri, va fi un lucru foarte important pentru Romania, nu numai pentru Romania, ci si pentru relatia sa cu SUA, pentru ca noi ne dorim un aliat stabil, vrem ca guvernul roman sa poata lua decizii pe care sa ne putem baza, oricare ar fi acestea", a aratat Mark Gitenstein.
Intrebat despre ideea unei noi suspendari a presedintelui Basescu in cazul in care USL castiga alegerile, iar seful statului refuza desemnarea lui Victor Ponta premier, ambasadorul SUA a raspuns: "N-am sa intru in discutii ipotetice. N-am idee ce se va intampla in aceste alegeri sau ce va face domnul Basescu, sau daca domnul Ponta va fi ales. Pot sa va spun doar care e pozitia SUA: o noua criza constitutionala in aceste cateva luni nu va fi benefica Romaniei si nu e ceva ce ne dorim. Noi vrem sa vedem stabilitate. Vrem sa vedem alegatorii decizand cine vor sa le conduca tara si vrem ca orice diferende care ar aparea sa fie rezolvate intr-o maniera cat mai civilizata si mai amiabila. Iar apoi sa incepeti sa luati decizii".
El a apreciat ca 2013 va fi un an dificil pentru Romania, nu atat din cauza situatiei interne, cat din cauza situatiei europene.
"Pietele dumneavoastra de desfacere sunt europene, iar Europa e acum in criza. Cred ca Romania e pe punctul de a face progrese remarcabile, datorita reformelor intreprinse si mi-ar placea sa vad aceste progrese realizate. Cred ca asta necesita stabilitate", a explicat Gitenstein.
Intrebat daca apreciaza, in concluzie, ca o noua incercare de suspendare a presedintelui ar crea instabilitate, ambasadorul a raspuns: "N-am idee ce se va intampla dupa aceste alegeri. Spun numai ca o noua perioada de criza constitutionala si de nesiguranta privind guvernul nu ar fi un lucru bun. Nu iau pozitie in privinta suspendarii, nici in privinta alegerii lui Ponta de catre presedinte".
"Tot ce le-am spus tuturor celor implicati este exact ce am spus in acel discurs, si anume ca stabilitatea, consensul, coabitarea civilizata si stabilitatea in domeniul decizional si predictibilitatea deciziilor sunt importante pentru economia dumneavoastra, pentru investitiile occidentale, pentru relatia dumneavoastra cu SUA si, banuiesc eu, cu UE. N-am sa intru in discutii ipotetice", a adaugat Mark Gitenstein.