Partidul Noua Generatie, condus de sponsorul echipei de fotbal Steaua si bun amic al presedintelui Basescu, Gigi Becali, a depasit pentru prima data UDMR in preferintele alegatorilor, situandu-se deasupra formatiunii etnicilor maghiari intr-un sondaj de opinie realizat de IMAS. Alianta PNL-PD si Traian Basescu raman in continuare pe primele locuri, la mare distanta de social-democrati.

Capitolul dedicat preferintelor pentru partidele politice scoate in evidenta popularitatea crescanda a lui Gigi Becali, un politician care incearca sa preia stilul si discursul nationalist al lui Vadim Tudor. PNG-CD, sub noua sa titulatura, devanseaza UDMR, formatiunea minoritatii maghiare. Alianta D.A. PNL-PD ar obtine 45% din voturi daca duminica viitoare ar fi organizate alegeri parlamentare, fiind urmata de PSD, cu 24% dintre optiunile electoratului, arata Barometrul Opiniei Politice realizat de IMAS in aprilie si dat ieri publicitatii. PRM ar obtine 13% din voturi, Partidul Noua Generatie - 6%, UDMR - 5%, in timp ce Partidul Popular Crestin Democrat (ex-PN¥CD) nu ar trece de pragul electoral, adunand doar 3% dintre voturile celor chestionati. Potrivit sondajului, 23% dintre cei chestionati nu ar vota ori nu s-au decis cu cine sa voteze.
La aproape un an si jumatate de la castigarea alegerilor generale, actualul sef al statului se bucura in continuare de simpatia romanilor. Astfel, presedintele Traian Basescu conduce in topul increderii in principalele personalitati politice, fiind creditat cu foarte multa si destul de multa incredere de 52% dintre subiectii Barometrului Opiniei Politice, dat publicitatii de IMAS.
El este urmat de nu mai putin de patru actuali sefi de partide si de un "ex", dat jos intre timp din functie. Dupa presedintele Basescu urmeaza presedintele liberal, premierul Calin Popescu-Tariceanu - 28%, presedintele PSD, Mircea Geoana - 24%, presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor - 21%, presedintele PD, Emil Boc - 20%, deputatul Adrian Nastase, fost lider al PSD - 15%.
Liderul UDMR si cel al Partidului Conservator, Markó Béla si, respectiv, Dan Voiculescu, se bucura de increderea a 10% dintre cei chestionati.

Majoritatea vede directia gresita a Romaniei

Pe de alta parte, mai mult de o treime dintre romani (37%) cred ca in Romania lucrurile se indreapta intr-o directie buna, in timp ce mai mult de jumatate (57%) cred ca tara merge intr-o directie gresita, releva acelasi sondaj IMAS. Totodata, 35% dintre cei chestionati considera ca actualul Guvern conduce tara la fel ca precedentul Executiv, 29% afirma ca actualul Cabinet este mai bun decat cel anterior, iar 32% cred ca guvernarea prezenta este mai rea.
Barometrul Opiniei Politice dat publicitatii de IMAS a fost realizat in perioada 7-14 aprilie pe un esantion aleator reprezentativ pentru populatia adulta a Romaniei de 1.245 de persoane, din 103 localitati. Marja de eroare este de plus/minus 2,9%.