Declaratiile de avere ale candidatilor la Cotroceni nu au fost inca publicate ca atare pe site-ul Administratiei Prezidentiale. Totusi, cei care candideaza si pe listele pentru Parlament au deja aceste declaratii pe site-urile forului legislativ. Adrian Nastase, candidatul la Presedintie al Uniunii Nationale PSD+PUR, a mai strans ceva bani de la declaratia din mai 2004, astfel ca sumele din conturile sale s-au modificat. Depozitul de 102.426,15 dolari contine acum 103.027 de dolari, in crestere cu peste 500 de parai. Contul curent in valuta a crescut mult mai mult: de la 71.793,79 la 103.487 de dolari. In schimb, contul curent in lei a scazut de la 359.577.221 la 342.826.599.
Candidatul la Presedintie din partea PRM, Corneliu Vadim Tudor, este cu mult mai sarac decat Nastase si nu-l poate concura decat la capitolul colectii (de autografe celebre si biblii), ambii avand aceasta patima. Vadim nu detine decat o casa de 4 camere si este patronul a doua publicatii si al unei edituri, care ii aduc venituri anuale mai mari de 5.000 de euro. In rest, C.V. Tudor nu are pamant, nu are autoturisme proprii, nu are nici un cont in banci din Romania sau strainatate.
Petre Roman, un alt candidat la Presedintie, sta si acum cu chirie, neavand o locuinta in proprietate. Doar sotia a mostenit o treime dintr-un apartament al parintilor. In schimb, Roman si-a cumparat anul trecut un teren de 1.350 mp la Sinaia. Anul 2003 a fost unul benefic pentru fostul prim-ministru: si-a cumparat doua autoturisme - un Renault si un Peugeot. Roman mai detine in banci 8.000 de euro si 5.000 de dolari.
Emil Constantinescu (foto dreapta) nu are casa (sta in cea pusa la dispozitie prin lege). Nu are masina, nu are pamant. Doar un cont de 14.000 de euro, diverse obiecte primite ca presedinte si colectii de carti rare, obiecte de arta si medalii.

Omisiuni si sloganuri

Presedintele Ion Iliescu, care se afla pentru un loc la Senat pe listele UN PSD+PUR, n-a mai fost atat de "constiincios" la completarea declaratiei de avere de candidat. El nu a mai trecut cele doua televizoare de ultima generatie cumparate in timpul mandatului - unul cu plasma si altul cu ecran plat. Probabil nu fiindca le-a vandut, ci fiindca la ultima declaratie de avere facuse exces de zel.
Declaratia de avere a Danielei Buruiana, care candideaza din partea PRM pentru un nou mandat de deputat, nu iese in evidenta prin valorile inscrise in ea, ci prin mentiunea de la rubrica "Alte precizari". Buruiana are o avere aproape normala: un apartament cumparat in 2002 (cu o valoare de impozitare de 1,5 miliarde de lei), un autoturism Renault luat in 2001 in leasing, are creante de 180.000 de euro, dar si obligatii de 15.000 de euro. La rubrica amintita, Buruiana trebuia sa faca unele precizari legate de averea sa, dar a simtit nevoia (pentru cei care se vor invrednici sa citeasca declaratia sa de avere) sa scrie cu litere de tipar: "Adevarata schimbare - Partidul Romania Mare".

Cei mai bogati

Din categoria politicienilor superbogati fac parte Dan Voiculescu si Gigi Becali (foto stanga), candidat la cea mai inalta functie in stat. Primul, presedinte al PUR si candidat la Senat, are numai in depozite bancare 3,8 milioane de dolari. Grosul averii consta insa din actiunile sau partile sociale pe care le detine la 9 societati comerciale nominalizate, in frunte cu televiziunea Antena 1. Valoarea totala a acestora este de 7.670,5 miliarde de lei, plus 245.763 de euro. Gigi Becali, presedintele PNG si candidat la Camera Deputatilor, pare sa detina o avere ceva mai modesta, insa aflata pe primul loc intre cele ale candidatilor la Cotroceni. Detine 743 de hectare de teren agricol, o ferma zootehnica de o suta de capte (oi, vaci, capre), un cont de 350.000 de euro, actiuni in valoare de aproape 137 de miliarde de lei si creante de aproape 120 de miliarde de lei. Becali precizeaza in declaratie ca valoarea totala a averii este de 450 de milioane de euro.