HotNews.ro : Ghidul alegerilor locale, duminica 10 iunie

Romanii isi aleg duminica, 10 iunie, o noua administratie locala - primari, consilii locale, presedinti de consilii judetene si consilii judetene. Votul aduce o premiera: primarii vor fi alesi intr-un singur tur de scrutin - locul 1 ia totul.
Asadar, nu va exista un al doilea tur, ca pana acum. Modificarea sistemului de vot a avut ca efect eliminarea mizei politice in multe localitati, acolo unde diferentele intre primii doi clasati erau mari, si a indus o lipsa totala de implicare din partea candidatilor in campania electorala.

Cum se decid castigatorii

Primarii si presedintii consiliului judetean se aleg din primul tur de scrutin. Este declarat ales primar candidatul care a intrunit cel mai mare numar de voturi valabil exprimate.
In caz de balotaj se organizeaza un nou tur de scrutin la doua saptamani de la primul tur (24 iunie 2012) la care vor participa doar candidatii care se afla in aceasta situatie.

Vor avea loc alegeri pentru:

o consiliile locale
o consiliile judetene;
o primari;
o presedinti ai consiliilor judetene.

In municipiul Bucuresti sunt alegeri pentru:

o consiliile locale ale sectoarelor
o consiliul general al Capitalei;
o primarii sectoarelor;
o primarul general al municipiului Bucuresti.

Alegatorul primeste 4 buletine de vot.

Consiliile locale si consiliile judetene se aleg pe circumscriptii electorale, pe baza scrutinului de lista, potrivit principiului reprezentarii proportionale.
Primarii comunelor, oraselor, municipiilor, sectoarelor Municipiului Bucuresti si primarul general al Municipiului Bucuresti, precum si presedintii consiliilor judetene se aleg pe circumscriptii electorale, prin scrutin uninominal.
Dreptul de vot se exercita numai in comuna, orasul, municipiul sau subdiviziunea administrativ-teritoriala a municipiului in care alegatorul isi are domiciliul, conform actului de identitate, a anuntat Biroul Electoral Central
Alegatorii vor vota la aceeasi sectie de votare pentru toate cele patru functii: primar si consilier local, presedinte al consiliului judetean si consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti.
Potrivit BEC, cetatenii care nu se afla in circumscriptia electorala comunala/oraseneasca/municipala de domiciliu sau de resedinta, dar se afla in circumscriptia electorala judeteana sau a Municipiului Bucuresti, nu pot vota numai pentru candidatul la functia de presedinte al Consiliului Judetean si la functia de consilier judetean, respectiv pentru Consiliul General al Municipiului Bucuresti si pentru primarul general al municipiului Bucuresti, la o alta sectie de votare decat cea la care sunt arondati.
La cererea cetatenilor cu drept de vot care si-au stabilit cu cel putin 3 luni inaintea scrutinului resedinta in circumscriptia electorala in care au loc alegeri, acestia sunt inscrisi de catre primar in lista electorala suplimentara, pe baza actului de identitate.
In cazul in care alegatorul isi schimba domiciliul in alta circumscriptie electorala dupa inaintarea copiei de pe lista electorala permanenta la biroul electoral al sectiei de votare, acesta este inscris in lista electorala suplimentara de catre presedintele biroului electoral al sectiei de votare respective in ziua alegerilor, pe baza cartii de identitate provizorii.

Sanctiuni

Continuarea propagandei electorale dupa incheierea campaniei electorale prin lansarea, afisarea sau distribuirea materialelor electorale de orice tip, precum si sfatuirea alegatorilor, in ziua votarii, la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze anumite partide politice, aliante politice, aliante electorale ori candidati independenti se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre politisti.
Purtarea, pe durata votarii, de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare sau de catre persoanele acreditate, de ecusoane, insigne sau alte insemne de propaganda electorala se sanctioneaza cu amenda de la 1400 la 2000 de lei. Constatarea si aplicarea sanctiunii se realizeaza de catre presedintele biroului electoral de circumscriptie.
Impiedicarea prin orice mijloace a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
Persoana care voteaza fara a avea drept de vot ori alegatorul care voteaza de mai multe ori in ziua alegerilor constituie infractiune si se pedepsesc cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
Violarea prin orice mijloace a secretului votului de catre membrii biroului electoral al sectiei de votare ori de catre alte persoane constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani.
Tiparirea si utilizarea de buletine de vot false, introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine fata de cele votate de alegatori, falsificarea prin orice mijloace a documentelor de la birourile electorale, precum si utilizarea unui act de identitate nul sau fals constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani.
Atacul prin orice mijloace asupra localului sectiei de votare, furtul urnei sau al documentelor electorale, ruperea sigiliilor constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la 2 la 7 ani, daca fapta nu constituie o infractiune mai grava.