Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, va propune, astazi, conducerilor celor doua Camere ale Parlamentului adoptarea unui proiect de hotarire privind imputarea cheltuielilor referendumului pentru votul uninominal presedintelui Basescu in cazul in care referendumul nu va fi validat.
Funar a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca in opinia PRM nu este cazul sa fie organizat un referendum pentru votul uninominal in conditiile in care exista patru propuneri legislative la Parlament pe aceasta tema.
"Referendumul s-ar face degeaba, fara niciun folos, pentru ca in ipoteza in care s-ar prezenta la vot jumatate plus unu din numarul de romani si ar solicita toti aceasta modalitate s-ar ajunge tot la Parlament, care sa adopte o lege", a afirmat Funar.
In opinia sa, in cazul in care cetatenii nu se vor prezenta la referendum, iar acesta nu va fi validat, trebuie sa i se impute initiatorului cheltuielile cu organizarea, estimate la 1.000 de miliarde de lei vechi.
Senatorul PRM a mai subliniat ca organizarea unui referendum pe tema votului uninomal ar fi o risipa de bani publici.
Parlamentul a dezbatut, joi, solicitarea presedintelui Traian Basescu privind organizarea unui referendum pentru introducerea votului uninominal la alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului incepand cu urmatoarele alegeri. Propunerea de hotarire care aviza favorabil solicitarea presedintelui a intrunit doar 233 de voturi "pentru", ea fiind considerata neadoptata, dar nu respinsa, intrucat nici numarul voturilor negative nu a fost majoritar, adica 235.
In aceste conditii, propunerea de aviz consultativ nefiind nici adoptata, nici respinsa, aceasta nu poate fi trimisa presedintelui Traian Basescu.
Presedintele poate lua o decizie privind referendumul doar dupa ce primeste o hotarire adoptata prin vot de catre Parlament, chiar daca nu este obligat, conform legii, sa tina cont de aceasta, a declarat, joi, consilierul prezidential pe probleme legislative, Stefan Deaconu.
Presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, a anuntat, joi, dupa sedinta comuna a celor doua Camere, ca Birourile Permanente urmeaza sa vina cu o noua propunere de hotarire care sa fie supusa plenului Parlamentului.
Conform deciziei Curtii Constitutionale nr. 567 din 2006, "in situatia in care Parlamentul nu a fost consultat, presedintele nu va putea proceda la initierea referendumului".