Conferinta judeteana de dare de seama si alegeri a Organizatiei Judetene Satu Mare a Partidului Social Democrat a avut loc ieri in sala mare de sedinte a Palatului Administrativ in prezenta vicepresedintilor PSD Ioan Mircea Pascu si Valer Dorneanu, a deputatei Mihaela Rusu si senatorului Sever Ster, ajuns in sala de sedinte doar pe ultima suta de metri. Sedinta a fost condusa de Valer Dorneanu iar atmosfera dominanta a fost de nepasare din partea celor care stiau dinainte rezultatul alegerilor si de vadita speranta din partea celor care credeau ca se va produce in sfirsit o schimbare, tinind cont de faptul ca de data aceasta, desi si-a anuntat candidatura doar inainte de impartirea buletinelor de vot, Gheorghe Ciocan nu a fost singurul candidat la functia de presedinte a Organizatiei Judetene a PSD, ci l-a avut drept contracandidat pe Dorel Coica.

Discursuri subtile cu tinte mai mult decit evidente

Prevazuta pentru ora 16:00, sedinta a inceput cu aproape o ora intirziere, din cauza negocierilor intense care s-au purtat in spatele usilor inchise. Urmarite cu vadita lipsa de interes, primele sase puncte prevazute pe ordinea de zi s-au derulat in atmosfera generata de vacarmul tet a tet -urilor si bisericutelor pesedistilor din sala, prea putin preocupati de cuvintarile celor care s-au straduit sa se faca auziti si de discutiile cu sonorul dat la maxim al celor care au preferat sa stea la o tigara pe hol, facind pronosticuri cu privire la numele viitorului presedinte al PSD Satu Mare. Alegerea Consiliului Judetean si al Biroului Executiv, alegerea delegatilor pentru Congresul Partidului Social Democrat si desemnarea candidatilor pentru organele nationale de conducere a PSD, au animat atmosfera, punctele fierbinti fiind intretinute de discursurile deputatului Ioan Mircea Pascu si a celor doi candidati la functia de presedinte, Dorel Coica si Gheorghe Ciocan. Deoarece Gheorghe Ciocan a ajuns sa se autopropuna la functia de presedinte doar cind lumea din sala credea ca renuntase, in discursul sau, Ioan Mircea Pascu a subliniat faptul ca l-ar fi propus el pe Gheorghe Ciocan daca acesta nu ar fi fost pe faza in acel moment. Ioan Mircea Pascu a tinut totodata sa-i informeze pe cei prezenti cu privire la optiunile sale la nivel national, criticind pe fata initiativele reformiste ale grupului de la Cluj Napoca si dindu-le sugestii clare delegatilor care vor participa la Congres. Apoi, la fel ca in Biroul Executiv care a avut loc inaintea Conferintei, deputatul de Satu Mare i-a adus un subtil omagiu lui Gheorghe Ciocan, iar pe cei prezenti i-a indemnat sa cintareasca foarte bine care sint implicatiile votului si sa nu se implice intr-o batalie oarba, in conditiile in care e mai bine sa indrepti unele greseli decit sa te arunci in necunoscut. Ioan Mircea Pascu a insistat totodata asupra faptului ca "exista persoane prezente fara sa fie prezente, nemultumite ca nu au primit ceea ce si-au dorit”. Deputatul le-a sugerat acestora, pe care nu s-a sfiit sa-i numeasca intrusi, sa se inscrie in PSD, iar ulterior, la solicitarea redactorilor GNV sa faca referiri concrete, acesta s-a rezumat doar la afirmatia ca "este vorba despre oameni dinafara care au interese in partid”. Aceste declaratii ale deputatului Ioan Mircea Pascu au venit dupa ce, inainte de Conferinta, i-a propus ( un mod elegant de a spune ) lui Dorel Coica sa renunte la candidatura la functia de sef de partid, in schimbul unei functii de prim -vicepresedinte, oferta fiindu-i facuta in acelasi timp si lui Ioan Tou precum si lui Ioan Pop.

Candidaturi intre curaj si refuzul perspectivei unui esec

Discursurile celor doi candidati la functia de presedinte a Organizatiei Judetene a PSD Satu Mare au avut loc in ordinea depunerii candidaturilor si au fost urmarite cu interes. Degajat ca un adevarat intelectual si cu fermitate, Dorel Coica a declarat de la bun inceput ca doreste sa candideze pentru ca are curajul, mesajul sau fara echivoc relevind necesitatea sansei ce trebuie acordata pentru doi ani unei echipe noi. Dorel Coica a subliniat faptul ca reforma nu este posibila daca se merge in continuare cu aceeasi oameni, si l-a intrebat totodata pe Gheorghe Ciocan de ce nu si-a aparat oamenii dupa alegerile din toamna. Sansa trebuie sa fie de data aceasta de partea celor tineri, a mai declarat Dorel Coica, invitindu-i pe participantii la Conferinta sa tina cont de acest lucru. Acesta i s-a adresat insa unui electorat adus cu autocare din tara oasului si printre care nu am prea zarit multi tineri. Pledoaria lui Gheorghe Ciocan s-a derulat in termenii patetico - lacrimogeni care l-au consacrat. Dupa ce i-a reprosat contracandidatului sau ca a renuntat fara lupta la sefia Directiei de Sanatate Publica si n-a urmat exemplul colegului sau de la CJAS care tine cu dintii de scaun, Gheorghe Ciocan a facut referire la realizarile echipei puternice PSD de la Satu Mare care, sub sefia sa a ajuns sa se situeze pe primul loc in Transilvania. La capitolul realizari personale, probitate morala si cinste fara de margini, Gheorghe Ciocan a amintit ca "din cauza saraciei care l-a indemnat” si-a terminat studiile de-abia in anul 2000 ( din cauza emotiilor uitind sa mentioneze unde a invatat si ce studii a terminat), ca o are alaturi mereu pe sotia sa si ca n-ar fi facut niciodata afaceri necurate.

Votul la doua urne, supravegheat intens de Ciocan

Introducerea buletinelor de vot in urna a generat o stare de haos organizat, dirijat si supravegheat cu multa atentie de Gheorghe Ciocan. Dornic sa afle cit mai repede rezultatul alegerilor, acesta a scos la iveala inca o urna, dupa care, fara retinere, a cerut unora sa-i arate cum si-au exprimat optiunea. Numaratoarea voturilor s-a desfasurat rapid si, inainte ca rezultatele sa fie anuntate in plen, secretarul general Vasile Fernea, zimbind cu subinteles, a transmis fericit din priviri ca Gheorghe Ciocan este invingator. Intre timp, participantii la Conferinta au realizat ca scopul principal al sedintei a fost omis si ca nu a fost votata componenta Consiliului Judetean. Deoarece votarea ar fi trebuit sa aiba loc concomitent cu cea pentru alegerea presedintelui, multi pesedisti au afirmat fara rezerve ca daca rezultatul nu este cel dorit de papusarii partidului, votul ar putea fi repetat.Nu a fost cazul. Concret, din cei 455 de participanti anuntati la inceputul Conferintei au ajuns sa voteze, in mod inexplicabil, doar 422, iar sapte voturi au fost anulate. Din cele 415 voturi, 245 au fost in favoarea lui Gheorghe Ciocan, iar 170 pentru Dorel Coica. In consecinta, Gheorghe Ciocan a fost reales in functia de presedinte al Organizatiei Judetene a PSD Satu Mare si va detine acest mandat pentru o perioada de doi ani. Dupa anuntarea rezultatelor, intre discursurile celor prezenti s-a remarcat cel sustinut de Mircea Govor. Acesta i-a felicitat pe ambii candidati la sefia PSD Satu Mare: pe Dorel Coica pentru curajul de care a dat dovada, iar pe Gheorghe Ciocan pentru ca a fost reales, amintindu-i acestuia ca daca doreste sa mentina echipa unita in cei doi ani cit va fi presedinte, va trebui sa faca sa dispara tensiunile din sinul Organizatiei. "Cel mai important este insa ca Gheorghe Ciocan sa inteleaga ca nu mai trebuie sa genereze tensiuni artificiale si sa invete ca dialogul si nu monologul este cel care face ca politica sa aiba sorti de izbinda”, a declarat Mircea Govor. Acesta a mai spus ca votul acordat ieri lui Gheorghe Ciocan va fi in folosul organizatiei, daca presedintele reales va intelege ca "cele 75 de sufragii obtinute in plus fata de Dorel Coica nu reprezinta o diferenta prea mare si ca in organizatie nu exista persoane prezente si neprezente, echipa lui x sau a lui y, ci exista o echipa a PSD-ului”.

Alesi ca la Congresul PCR

Desi Consiliul Judetean nou ales trebuia sa nominalizeze ieri toata structura de conducere, acest lucru nu s-a intimplat. Intr-o atmosfera de plictiseala generala si la vot liber, in lipsa unui alt candidat, Ioan Tou a fost ales prim-vicepresedinte. A existat o tentativa de concurenta din partea lui Ioan Pop, care a fost propus din sala, insa acesta a refuzat. In aceeasi maniera a fost ales si secretarul executiv, Vasile Fernea, si trezorierul, Gabriel Mihali. Tot la vot liber, dupa negocieri intense, s-a votat si componenta Biroului Executiv, numarul membrilor fiind suplimentat cu doua locuri (de la 41 la 43) pentru ca toti cei care candideaza la functia de vicepresedinte sa prinda un loc macar aici, in caz ca nu se vor alege cu ceva mai bun. Alegerea vicepresedintilor, in numar de noua, a fost aminata pentru saptamina viitoare, marti, cind va fi convocat Consiliul Judetean nou ales. Propunerea a fost facuta de primarul Negrestiului, Nicolae Bura, si apoi contrata si preluata de deputatul Pascu care a mai cerut si suplimentarea numarului de vicepresedinti de la 9 la 11, ca sa ajunga la toata lumea si sa nu fie suparari prin zonele folclorice ale judetului. Propunerea nu a fost supusa dezbaterii si, dupa o jumatate de ora in care vechiul si noul presedinte al PSD le-a cerut celor prezenti ba sa plece ba sa stea pe loc, alegerea vicepresedintilor a fost aminata. La final, din toata atmosfera de bilci s-a distins in mod pozitiv, inclusiv prin aprecierile celor din sala, deputatul Valer Dorneanu, care a recunoscut in discursul sau greselile care s-au facut de catre conducerea centrala si care au dus la pierderea alegerilor. Acesta a declarat ca "PSD are forta sa faca mai mult decit a facut in toamna, daca sintem atenti la persoanele pe care ne bazam”, facind referire in acest sens si la alegerile pentru functia de primar al municipiului Satu Mare. Valer Dorneanu s-a declarat multumit de faptul ca au existat critici la adresa conducerii judetene a partidului, catalogind gesturile drept o dovada de democratie si a reprosat conducerii ca nu s-a implicat suficient pentru sustinerea directorilor institutiilor publice si a primarilor supusi presiunilor de actuala putere.

GNV

N.R: Dupa ce vreme de patru ani a fost ghiftuit, oplosit si indestulat cu de toate, inclusiv cu o casa, de Gheorghe Ciocan, deputatul Pascu mai are tupeul sa faca pe moralistul in Satmar. A venit timpul ca satmarenii sa cunoasca adevarata fata a domnului Puiu Pascu si sa afle ce a facut concret pentru judetul care l-a trimis de doua ori in Parlament. Inclusiv sa afle de ce l-au alungat maramuresenii si de ce nu l-au primit in mijlocul lor bihorenii. Colegul nostru de breasla, Felician Pop s-a apropiat de adevar in editorialul de ieri din "Glasul Satmarului” prin sintagma "virusul Pascu”.