Continuarea politicii de inghetare a angajarilor in sistemul public, cu unele exceptii, a fost introdusa si in Programul de convergenta pentru perioada 2012-2015
Guvernul va continua si in urmatorii ani sa reduca numarul de salariati in sectorul public, prin angajarea unei singure persoane la sapte posturi vacantate, sistem care va fi insa aplicat cu mai multa flexibilitate pentru ca blocajele generate de lipsa de personal sa fie eliminate.
In 2009, Guvernul a decis prin ordonanta de urgenta, in urma negocierilor cu FMI, sa suspende ocuparea prin concurs sau examen a posturilor vacante din administratie si sa permita angajarea unui singur functionar la sapte posturi vacantate, exceptii fiind acceptate doar pentru functiile de conducere, inalti functionari si administratii subdimensionate.
Decizia a fost mentinuta atat in 2010, cat si in 2011, iar strategia fiscal-bugetara a guvernului prevede ca politica de blocare a angajarilor in sistemul public, prin ocuparea unui singur post din sapte vacantate, va fi mentinuta si in acest an.
Unele ministere sau institutii ar putea sa faca angajari peste nivelul negociat cu institutiile financiare, dar pe ansamblul personalului bugetar se va pastra regula o angajare la sapte plecari, a declarat ieri vicepremierul Florin Georgescu.
"Nu se va face nici o derogare. Ne incadram in raportul de 1 la 7, dar s-ar putea face diferentieri de la minister la minister. Undeva vom putea avea 1 la 10 si in alta parte 1 la 5. Nu putem iesi din cadrul negociat cu institutiile financiare internationale, pentru ca acesta este un semnal de credibilitate", a spus Georgescu, dupa intalnirea cu consilierii economici externi.
In discursul sustinut in cadrul intalnirii cu reprezentantii economici ai Romaniei, Georgescu a insistat pe stabilitatea castigata de Romania la nivel macroeconmic si pe continuarea accelerata a reformelor structurale.
In aceste conditii, el a spus in mai multe randuri ca Guvernul Ponta este hotarat sa respecte toate conditiile negociate cu FMI si Comisia Europeana.
Vicepremierul a aratat ca modelul de crestere economica bazat pe consum si investitii in comert si imobiliare nu mai poate fi replicat si i-a indemnat pe consilierii economici sa faca lobby pentru investitii straine in domenii cu valoare adaugata ridicata.
El a amintit ca guvernul s-a angajat sa privatizeze, printre altele, CFR Marfa si Tarom, companii care au nevoie de investitii pentru a tine pasul cu progresul tehnologic, sume de care bugetul nu dispune.
"Banii trebuie lasati in entitatea respectiva si folositi pentru modernizare. Acel segment de proprietate privata va reusi si sa puna mai multa presiune pe management, management care va fi in cele mai multe cazuri privatizat", a spus Georgescu.
El a incheiat mesajul catre consilierii economici aratand ca Romania are suficiente domenii atractive pentru investitii, cum sunt cel energetic, transport, agricultura, turism si IT.