Directorul SRI, George Maior, a declarat, intr-un interviu acordat jurnalistilor de la Romania libera, ca atat baza americana de langa Constanta, cat si discutiile despre scutul american antiracheta "au suscitat interes din partea unor actori aflati la Rasaritul granitei Romaniei si nu numai".
Spionii trimisi in Romania sunt interesati de informatii din interiorul UE, NATO, dar si de proiectele energetice ale tarii, sustine George Maior, directorul Serviciului Roman de Informatii.
Acceptul Romaniei de a gazdui elemente ale scutului anti-racheta a creat agitatie in randul agentilor straini aflati pe teritoriul tarii?
"Exista un interes de cunoastere a acestei evolutii strategice din partea multor forte externe, legitima avand in vedere dezvoltarea strategica pentru Europa a proiectului scutului anti-racheta. (...)Este important sa se transmita mesaje consonante cu realitatea. Este vorba despre un sistem defensiv care nu poate avea functii ofensive. Este in interesul actorilor zonali, inclusiv Rusia sau Ucraina, sa nu priveasca negativ aceasta evolutie, data fiind amenintarea clara, neconventionala, dar extrem de posibila a unui atac cu rachete cu raza medie si scurta de actiune provenit fie din zona statala sau nestatala. Avem interese comune in spatiul euroasiatic pe care trebuie sa le intelegem ca prioritati de securitate pe termen lung, dincolo de eventualele controverse ridicate de proiect in prezent", spune George Maior.