Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a scos la inaintare "locotenentii" pentru a se urca cu bocancii pe platforma-program a lui Adrian Nastase. Unul dintre apropiatii lui Geoana, senatorul Cristian Diaconescu, a declarat ca discutiile din partid privind aprobarea unei noi platforme-program sunt "contraproductive" si "redundante", precizand neconvingator ca nu se refera la platforma anuntata de Nastase.
"Este deranjant ca oameni care au facut foarte putin in legatura cu PSD si in legatura cu opinia publica exprima acum judecati de valoare si-l gasesc culpabil in special pe presedintele Mircea Geoana", a sustinut Diaconescu, in calitate de purtator de cuvant al partidului. Refuzand sa dea nume, el le-a sugerat colegilor care au optiuni politice "individuale" sa si le respecte si sa si le urmeze cu toata libertatea, "dar sa nu incerce, prin declaratii publice, sa gaseasca motivatii atunci cand nu este cazul".
Senatorul a precizat ca declaratiile sale nu vizeaza platforma "Romania noilor sanse", anuntata de deputatul PSD Adrian Nastase.
Diaconescu a sustinut ca prioritate in acest moment trebuie sa aiba platforma-program convenita la ultimul congres extraordinar al PSD, in urma cu aproximativ un an. Platforma din 2005 este, potrivit purtatorului de cuvant, singura recunoscuta in interiorul PSD. "In acest moment, o pozitionare polemica in PSD pe baza unor astfel de idei noi credem ca este contraproductiva", a afirmat Diaconescu.

"Exprimari corozive" de factura social-democrata

Purtatorul de cuvant al social-democratilor a sustinut ca este nevoie de o implementare mai "clara" a masurilor convenite la congresul din aprilie 2005. In plus, el a mai sustinut ca discutiile din interiorul partidului nu trebuie neglijate, mai ales in conditiile in care exista "nemultumiri" si "frustrari", dar ca ele nu trebuie sa inlocuiasca deciziile convenite la congresul extraordinar al partidului.
"Orice idee este folositoare si utila si orice mecanism paralel poate fi redundant", a sustinut Diaconescu. Reprezentantul social-democratilor a mai aratat ca, dupa discutiile polemice din ultima vreme din interiorul PSD, este "imperios necesar" sa se imbunatateasca sistemul de comunicare atat la nivelul structurilor centrale, cat si la nivelul organizatiilor locale.
Diaconescu a mai aratat ca, pentru a castiga electoratul, responsabilitatea si disciplina in partid trebuie sa creasca.
"Am fost confruntati in ultima perioada nu neaparat cu pozitii politice extrem de coerente, cat cu o forma de exprimare coroziva, dincolo de limitele bunului-simt in multe momente, referitoare inclusiv la presedintele Mircea Geoana", a sustinut senatorul PSD.
El a refuzat sa precizeze numele membrilor de partid la care face referire, dar a apreciat declaratiile lor nedrepte, iar despre purtatorii de mesaj a spus ca sunt vulnerabili din foarte multe puncte de vedere.
Pe de alta parte, deputatul PSD de Hunedoara, Ioan Timis, a declarat ca "in PSD au inceput executiile, cu metode comuniste", ale celor care s-au declarat sustinatori ai lui Adrian Nastase, autorul acestora fiind presedintele partidului, Mircea Geoana.

O noua excludere din partid

Conducerea PSD Alba a anuntat ieri retragerea sprijinului politic si excluderea din partid a deputatului Liviu Mugurel Sarbu, pe motiv ca ar fi adus daune imaginii partidului si ar fi incercat sa negocieze trecerea la PNL sau PD. Presedintele executiv al PSD Alba, Dorin Gheorghe Sandea, a explicat faptul ca Liviu Sarbu, fostul presedinte al filialei judetene a PSD, suparat ca nu a fost reales in aceasta functie, ar fi declansat actiuni publice de denigrare a activitatii celor alesi in conducerea judeteana a partidului, refuzand sa colaboreze cu aceasta. Deputatul a contestat dur decizia conducerii PSD Alba, spunand ca este "o maniera KGB-ista de executie" si motivandu-si afirmatia prin faptul ca nici macar nu a fost chemat la sedinta in care s-a discutat situatia sa. Liviu Sarbu mai sustine ca excluderea sa din partid este "o reglare de conturi planuita de presedintele filialei, Ioan Rus, care isi simtea amenintata functia". (A.M.)