Presedintele PSD, Mircea Geoana, a delarat vineri, in cadrul unei dezbateri, ca interesul Guvernului de a infiinta Compania Nationala de Energie are drept tinta privatizarea Hidroelectrica si listarea acesteia la Bursa, cu cumparatori cu "destinatie precisa". "De fapt tinta este Hidroelectrica, cea mai mare si cea mai profitabila companie care a mai ramas in portofoliul statului. Tinta este privatizarea Hidroelectrica. Sub pretextul acestei comasari se doreste listarea la Bursa, cu cumparatori cu destinatie precisa", a precizat Geoana.
Liderul social-democrat a aratat ca intentia Guvernului nu poate fi permisa, PSD avand ca "tema activa" depunerea unei motiuni de cenzura in cazul infiintarii acestui holding energetic. "Este unul dintre marile tunuri care se pregatesc pe final de mandat. Nu poate fi permis. Este o incercare de a ajunge la Hidroelectrica, cea care are cea mai ieftina energie, dupa nuclear, din Romania. Nu faci asa ceva in conditiile in care ai razboi in Caucaz si nu se stie ce implicatii asupra rutelor energetice va avea prezenta rusilor in Georgia, nu se stie care este rezultatul dialogului intre Rusia si UE cu privire la pretul de import al gazelor rusesti catre UE si nu exista strategia proprie nationala pe energie", a spus Geoana.
Liderul PSD a declarat miercuri ca, daca Guvernul adopta prin HG, fara aprobarea Parlamentului si fara dezbatere publica, infiintarea Companiei Nationale de Energie, acestea este un motiv de motiune de cenzura si de actiune in contencios administrativ.