Liderul PSD Mircea Geoana a declarat miercuri, la o conferinta pe teme de energie, ca Romania are o problema "cu un fel de santaj geopolitic exercitat de unele tari mari din est, cateodata impreuna cu unii prieteni din Uniunea Europeana".
Geoana a spus ca vorbeste despre energie atat din perspectiva unui om politic care se pregateste sa devina viitorul premier al Romaniei, "daca alegerile vor decurge bine", cat si in calitate de specialist, precizand ca a lucrat, chiar si inainte de revolutie, in domeniul constructiei de centrale energetice, inclusiv, pentru doua luni, la Cernavoda. El a spus ca Romania are "cea mai ineficienta economie" din UE, produce energie scumpa, cu exceptia celei nucleare si a hidroenergiei.
Geoana a criticat Guvernul pentru ca a facut "greseala strategica" de a amana finantarea constructiei reactorelor 3 si 4 de la Cernavoda, ceea ce le-a permis vecinilor bulgari sa recupereze avantajul pe care Romania il avea fata de aceasta tara din punct de vedere energetic.
Presedintele PSD a spus ca Romania va avea nevoie si de un nou reactor nuclear, amplasat in Transilvania.
Liderul PSD a precizat ca trebuie discutat cu specialisti, dar ca "sunt mai multe zone in Transilvania" pentru o astfel de constructie. Geoana a spus ca alegerea amplasarii depinde insa de caracteristicile seismice zonale si de posibilitatile de alimentare cu apa. El a spus ca, in calitate de premier, nu va permite decat investitii in tehnologie de ultima ora in domeniul energetic romanesc si ca nu sunt permise achizitii de tehnologii vechi.