Liderul PSD, Mircea Geoana, si-a adunat ieri ostenii de prin judete si a inceput "un nou capitol" in lupta impotriva guvernarii portocalii, asigurandu-i pe cei 700 de alesi locali adunati la Bucuresti ca social-democratii vor castiga viitoarele alegeri parlamentare, dar si pe cele prezidentiale din 2009.
Presedintele social-democratilor, Mircea Geoana, a dat semnalul de lupta, la intalnirea cu primarii si consilierii PSD, si a anuntat ca partidul va ramane "inca douazeci de ani" cel mai puternic partid din Romania, care va castiga toate alegerile pana in 2009, si apoi si Cotroceniul. Mircea Geoana nu a ratat ieri ocazia de a-i critica pe Basescu, Tariceanu si grupurile de oligarhi din jurul lor, despre care a spus ca sunt interesati de un singur lucru: controlul banului public. Geoana a spus ca la ora actuala exista o conspiratie pentru a dezmembra actuala Opozitie, o "vanatoare de vrajitoare declansata de Alianta Faliment si patronata de Traian Basescu". In final, liderul PSD i-a avertizat pe social-democratii "care incearca sa-si constuiasca o cariera politica prin atacuri la adresa partidului". La randul lor, alesii locali ai PSD s-au pronuntat pentru reformarea pana la capat al partidului si au apreciat ca principala problema cu care se confrunta comunitatile locale este exodul fortei de munca.

Rus ii pune buzduganul in mana lui Geoana

Totodata, vicepresedintele PSD, Ioan Rus, a criticat ieri, la reuniunea alesilor locali social-democrati, atacurile interne dintre liderii partidului si l-a indemnat pe Geoana sa urmeze pilda voievozilor. "Orice Voda rabda ce rabda, dar apoi ii cheama la el pe boieri si, cum zice cronicarul, ii loveste cu buzduganul peste falci", i-a spus Ioan Rus liderului PSD. El a evitat sa nominalizeze pe "boieri", dar si sa intre in polemici cu "nemernicii care debiteaza nemernicii despre Republica de la Cluj". In acest sens, Rus a subliniat ca nu exista niciun razboi intre grupul de la Cluj din partid si cel de la Bucuresti. Referitor la candidatura lui Sorin Oprescu impotriva lui Mircea Geoana, Rus a afirmat ca Oprescu este mai capabil ca Geoana la sefia PSD, doar ca "medic", dar nu ca politician. In ceea ce priveste anticipatele, Ioan Rus a spus ca PSD este in razboi cu actuala guvernare si nu poate face compromisuri acceptand aliante preelectorale.

Consiliu al inteleptilor in PSD?

O alta problema discutata ieri de liderii PSD la reuniunea alesilor locali a fost ideea infiintarii unui eventual "Consiliu al inteleptilor" in partid, din care sa faca parte fostii lideri ai partidului. In acest sens, Ioan Rus a spus ca ideea nu este rea si ca exista si la alte partide, printre care si PNL, dar ca atributiile acestui consiliu trebuie discutate si analizate. La randul sau, senatorul PSD Cristian Diaconescu a declarat ca nu se poate infiinta un "Consiliu al Inteleptilor in PSD" cu "puteri de decizie politica", pe motiv ca "majoritatea propunerilor de modificare a Statutului vizeaza simplificarea structurilor de conducere ale PSD, nu suplimentarea lor".
Diaconescu a mai spus ca, in eventualitatea infiintarii unui astfel de Consiliu, acestei structuri ar trebui sa ii fie conferite "doar atributii onorifice, de sfatuire si consultare a liderilor alesi".

Vanghelie si Oprisan, animatorii intrunirii

Presedintele executiv al PSD Bucuresti, Marian Vanghelie, i-a calificat ieri pe actualii guvernanti drept "niste prosti care nu stiu nici sa fure, nici sa conduca", dar care sunt uniti, ceea ce nu s-a intamplat in PSD in cazul lui Marian Oprisan. "Eu nu am fost indragostit de Marian Oprisan, dar trebuia sa sarim cu totii si sa il ajutam, sa il aparam de acesti maimutoi portocalii", a spus Vanghelie, mustrandu-i pe liderii PSD care nu i-au luat apararea baronului local. La randul sau, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, nu a avut altceva de spus ieri decat bancuri. Astfel, Oprisan i-a incantat pe alesii locali ai PSD, reuniti la Bucuresti, cu bancuri cu premierul Calin Popescu-Tariceanu si presedintele Camerei Deputatilor, Bogdan Olteanu, si recentele lor victorii. (D.P.)