Presedintele PSD, Mircea Geoana, sustine intr-un comunicat de presa emis ieri ca se retrage din CSAT pentru ca Traian Basescu "foloseste Armata Romana in scopul politicianist de promovare a PD-L pentru alegerile europarlamentare" si cere modificarea intelegerii cu PD-L.

"Nu admit folosirea imaginii pozitive si a increderii populatiei in Armata Romana in scop electoral, partizan. De aceea, am hotarat ca, incepand de astazi, 7 iunie, sa ma retrag din functia de vicepresedinte si membru al CSAT", scrie Mircea Geoana.
Presedintele PSD sustine ca refuza sa legitimeze prin participarea la sedintele CSAT "actiunile interne si internationale prin care presedintele Traian Basescu utilizeaza statul roman, Armata Romana si diplomatia romana pentru a obtine beneficii politice si avantaje pentru partidul sau".
"In consecinta, solicit modificarea protocolului Aliantei de guvernare 'Parteneriatul pentru Romania', in sensul anularii prevederii potrivit careia presedintele Senatului este si vicepresedinte al CSAT, si adoptarea tuturor masurilor legale necesare pentru punerea in practica a acestei decizii. In calitate de presedinte al PSD, afirm ca 'Parteneriatul pentru Romania', al carui rost este sa asigure Romaniei o guvernare stabila si puternica intr-o perioada de criza financiara si recesiune economica, ramane in vigoare cu toate prevederile sale, mai putin cea referitoare la functia de vicepresedinte al CSAT", se precizeaza in comunicatul de presa transmis de liderul PSD, Mircea Geoana.
Liderii PSD si PD-L au stabilit la parafarea Parteneriatului pentru Romania, la solicitarea lui Mircea Geoana, ca presedintele Senatului - functie pe care o ocupa liderul PSD -, sa devina vicepresedinte CSAT. Guvernul a elaborat in acest sens o ordonanta de urgenta, care a fost votata recent de parlament, fiind in prezent contestata la Curtea Constitutionala de liberali. CCR urmeaza sa se pronunte asupra sesizarii PNL pe 17 iunie, liberalul Radu Stroe afirmand ca aceasta va declara legea neconstitutionala.

Retragere fara semnificatie?

Presedinta Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ieri ca, pentru a se putea retrage din CSAT, liderul PSD Mircea Geoana trebuie sa demisioneze si din functia de presedinte al Senatului. "Eu traduc retragerea domnului Mircea Geoana din CSAT prin faptul ca va demisiona din functia de presedinte al Senatului, pentru ca nu Mircea Geoana este membru al CSAT, ci presedintele Senatului", a declarat presedinta Camerei Deputatilor.
Faptul ca Geoana a decis sa-si anunte retragerea din CSAT in ziua alegerilor pentru Parlamentul European este catalogat de Roberta Anastase drept un "anunt electoral".
Secretarul general al PNL, Radu Stroe, a declarat ieri, referindu-se la demersul lui Mircea Geoana de a-si anunta retragerea din CSAT, ca nu are semnificatie, ci doar demisia din functia de presedinte al Senatului ori refuzul de a mai participa la sedintele Consiliului.
"Potrivit Constitutiei, Geoana nu se poate nici retrage, nici include, pentru ca nu Domnia sa este problema, ci functia de presedinte al Senatului, care este consacrata prin lege, obliga la aceasta ipostaza. Prin urmare, lui Geoana ii raman doua ipoteze de lucru: ori demisioneaza din functia de presedinte al Senatului si nu mai este vicepresedinte al CSAT, ori anunta ca va refuza sa mai participe la sedintele CSAT. Retragerea nu are nici o semnificatie", a afirmat Stroe.