Prezenta la guvernare a social-democratilor nu insemna sprijin neconditionat pentru initiativele premierului sau subordonare fata de presedintele Traian Basescu, iar actuala coalitie de guvernare nu trebuie inlocuita, chiar PSD este nemultumit de prestatia celor din PD-L, prea subordonati directivelor venite dinspre Cotroceni, a afirmat luni, liderul social-democrat, Mircea Geoana.
In esenta, ideile principale ale liderului PSD sunt urmatoarele: relatia e paguboasa pentru Romania intr-o coalitie care nu trebuie inlocuita; stabilitatea politica este mai importanta decat soarta Elenei Udrea; posibila destramare a coalitiei este favorizata de atacurile PD-L si de situatia economica. In fine, inca o observatie a PSD: PD-L sa iasa de sub tutela lui Basescu.
Presedintele PSD a solicitat partenerilor de guvernare sa iasa de sub tutela presedintelui Traian Basescu si sa se comporte ca adevarati membri ai acestei guvernari pentru ca altfel coabitarea se va dovedi paguboasa, mai ales pentru romani. Geoana a avertizat ca nu este intr-o alianta cu PD-L, ci intr-o guvernare, drept urmare nu este obligat sa sustina toate initiativele PD-L, ale premierului sau ale presedinteluiTraian Basescu.
Presedintele PSD a lansat un ultimatum omologului sau democrat-liberal, Emil Boc, sa nu mai subordoneze actiunile Guvernului planurilor electorale ale sefului statului.
"Consider ca situatia de astazi, din coalitia pentru guvernare, este paguboasa pentru Romania. In acest moment, relatiile din interiorul coalitiei risca sa iasa de sub control.
Acest lucru l-am comunicat in cadrul coalitiei si faptul ca fiecare dintre cei doi parteneri isi urmareste cu prioritate interesele de partid si obiectivele viitoarei campanii prezidentiale dauneaza in acest moment calitatii actului de guvernare si intereselor economiei si populatiei din tara noastra", a spus Geoana.
Geoana a atras atentia asupra faptului ca PSD nu poate accepta manifestarea solidaritatii politice in cazul sefului statului care nu este parte a protocolului de guvernare si a cerut PD-L sa nu-i mai solicite sprijin pentru sustinerea ministrilor cu probleme in justitie, cazul Elenei Udrea.
Presedintele PSD s-a aratat de acord cu discutarea in prealabil a situatiei unui ministru in spatele usilor coalitiei, dar a tinut sa precizeze ca ancheta in problema Udrea nu trebuie impiedicata atunci cand se impune.
"In opinia noastra, lucrurile care sunt de domeniul public si care sunt imputabile ministrilor, indiferent ca sunt de la PD-L sau PSD si care sunt in zona de actiune a unei comisii parlamentare trebuie sa-si urmeze cursul. Coalitia nu a fost facuta pentru a proteja ministri care comit ilegalitati sau care au dubii cu privire la moralitate. Acest lucru e valabil pentru ministrii ambelor partide si subiectul trebuie adus in coalitie, dar acest lucru nu inseamna ca trebuie sa duca la impiedicarea unei anchete parlamentare sau publice, jurnalistice", a aratat Geoana.
Liderul PSD a sustinut ca partenerii din PD-L au fost cei care au adus aceste probleme pe masa coalitiei "inainte ca ele sa se transforme in actiune parlamentara" si ca "evident, acest subiect pare sa fie sensibil pentru cei de la PD-L, iar motivele le cunosc dansii mai bine".
"PSD nu sustine in activitatea politica, inclusiv in cea parlamentara, interesele politice ale PD-L. De aceea, PSD nu a sustinut protejarea politica a acelor ministri ai PD-L care au gestionat prost sau inegal fonduri publice. De aceea, PSD a colaborat cu PNL si UDMR in formarea si activitatea comisiilor de ancheta ale Parlamentului.
Din punct de vedere al subiectului care a starnit cea mai mare emotie in ultima perioada, consideram ca stabilitatea politica a tarii este mai importanta decat soarta oricarui ministru, inclusiv a doamnei ministru Udrea", a explicat Geoana, care a cerut ca solidaritatea sa se limiteze strict la problemele enuntate in protocolul de colaborare.
Intrebat ce va face PSD daca PNL propune infiintarea altor comisii, Geoana a raspuns in doi peri: "O aducem in coalitie si dupa aceea, decidem".
Liderul PSD a sugerat ca responsabilitatea escaladarii din ultima vreme a conflictelor din coalitie ar reveni indeosebi partenerilor din PD-L.
"In ultimele zile, replicile si contrareplicile au escaladat tensiunile intr-o zona de conflict care ameninta fie cu destramarea actualei Coalitii de guvernare, fie cu blocarea actului de guvernare", a avertizat Geoana, care a fluturat pericolul destramarii coalitiei, fara o interventie "ferma si imediata" din partea liderilor celor doua partide.
Mai mult, "faptul ca situatia economica se agraveaza contribuie la aceasta stare proasta din interiorul Coalitiei", a mai spus Geoana, care a atras atentia si asupra consecintelor negative pe care le-ar putea induce la nivelul intereselor pe termen mediu si scurt ale romanilor.
"In acest moment de criza avem din pacate o guvernare ineficienta si divizata. PSD nu considera ca actuala coalitie de guvernare trebuie inlocuita, chiar daca suntem nemultumiti de modul in care in care functioneaza" a aratat Geoana, adaugand ca in contextul actual, de criza economica, Romania nu-si poate permite experimentul unui guvern interimar.
Geoana a aratat ca PSD va continua sa ramana la guvernare, dar in anumite conditii: isi rezerva intreaga libertate de a critica intreaga activitate a Guvernului, de a veni cu propuneri de compensare si corectare a masurilor guvernamentale care pot afecta populatia, si de a se desolidariza de orice actiuni influentate de Cotroceni.
El a sugerat ca PSD isi rezerva dreptul de a actiona cum crede de cuviinta fata de problema Basescu, mai ales ca presedintele statului nu este prevazut in intelegerea cu PD-L. Mai mult, Geoana a solicitat PD-L sa iasa de sub aripa Cotroceniului si sa faca dovoda unei vointe proprii in actul de guvernare, fara a mai astepta indicatii din partea sefului statului.
"Pozitia noastra este foarte clara: guvernare comuna, inclusiv in domeniul organizarii alegerilor prezidentiale, dar nu e nevoie de implicare in niciuna din campaniile prezidentiale ale PSD sau PD-L. Protocolul nu-l include pe domnul Basescu. Rolul sau trebuie respectat conform Constitutiei, dar nu trebuie sa reprezinte o forma de subordonare a actiunilor Executivului la intentiile sale electorale. Solicitam PD-L sa participe la actul de guvernare ca partener cu vointa proprie si cerem cu fermitate partenerilor si premierului Emil Boc sa renunte la orice atributie constitutionala pentru a pune in dispozitie idei si propuneri ale acestui candidat la presedintie" a mai subliniat liderul PSD.