Mircea Geoana a declarat ieri ca, in opinia sa, structura de conducere a PSD trebuie reformata la Congresul din februarie, iar solutia ideala ar fi o conducere de tip colegial, in care sa existe un presedinte si un presedinte onorific. Geoana a mai apreciat ca Nastase este singurul din PSD care ar putea asigura echilibrul in partid dupa Congres, dand de inteles ca actualul sef al partidului ar trebui sa-si pastreze functia.
Fostul candidat PSD la functia de prim-ministru a precizat ca aceasta conducere de tip colegial inseamna o conducere, probabil, mai restransa nume-riceste, la varful partidului urmand sa fie un grup care sa ia deciziile. Insa, pentru a nu exista nici un fel de dubii, el a spus ca solutia cu doi presedinti, dintre care unul onorific, nu va insemna o conducere bicefala pentru partid, deoarece acest lucru ar crea riscul unui blocaj.

Varful de lance al partidului

In ceea ce priveste presedintia PSD, Geoana a spus ca nu trebuie luati in discutie decat Ion Iliescu si Adrian Nastase, aratand ca este greu de gandit ca exista alte persoane care sa aiba sustinerea si statura acestora in partid.
Geoana a adaugat insa ca, inainte de a se discuta despre persoanele care vor fi in conducerea partidului, trebuie sa se clarifice unele lucruri de fond, si anume daca liderul partidului va fi varful de lance care va duce partidul la formarea Guvernului sau la Presedintie in 2009, daca acesta va avea doar un scop executiv, de organizare. “In functie de raspunsurile la aceste intrebari se poate veni cu solutii, cu oamenii potriviti“, a precizat Geoana.

“Iliescu trebuie privit cu respect“

Mircea Geoana a mai spus ca oferta pe care PSD i-a facut-o lui Ion Iliescu la Congres, de a se intoarce la conducerea partidului, este valabila, adaugand ca acum este o etapa noua pentru care trebuie gasite formulele cele mai bune pentru ca PSD sa mearga inainte. Potrivit lui Geoana, Ion Iliescu trebuie tratat cu respect, utilizandu-se ce are inca acesta de oferit, apreciind, in acelasi timp, ca gratierea lui Miron Cozma a contat in rezultatul alegerilor si “l-a tras in jos“ pe fostul sef al statului.

Nastase, singurul care ar asigura echilibrul

In privinta lui Adrian Nastase, Geoana a spus ca acesta este un “personaj politic de neinlocuit“, fiind singurul din generatia de mijloc care poate sa asigure echilibrul in interiorul partidului.
El a mai spus ca, pana la Congres, Adrian Nastase conduce PSD si ca este convins ca acesta are experienta si autoritatea sa aiba in continuare o functie de conducere in partid. “O solutie logica pentru PSD este formarea unui guvern alternativ, in ideea ca partidul trebuie sa fie pregatit sa preia si sa-si asume guvernarea la un moment dat“, a adaugat Geoana. El a mai spus ca este interesat sa candideze la Congres pentru un post in conducerea partidului sau intr-un Guvern alternativ. In legatura cu rezultatul alegerilor generale, Geoana crede ca trebuie asumat esecul, dar nu trebuie pornita o “vanatoare de vrajitoare“ si nu trebuie folosit acest lucru drept un “pretext pentru lupta de putere“ in interiorul patidului.
El a aratat ca sunt nemultumiri in filiale si dezamagiri in legatura cu rezultatul alegerilor, dar ca este convins ca partidul se va “regrupa“ si “oamenii seriosi“ vor ramane in partid.
“Cea mai mare greseala ar fi sa ne apucam de un razboi fatis si sa ne consolidam in tabere adverse in interiorul partidului, unii impotriva altora, in loc impotriva adversarilor politici“, a adaugat Geoana.

Filialele vor si continuitate, si schimbare

Liderii locali ai PSD au pareri diferite despre schimbarile ce ar putea aparea la nivelul conducerii partidului in urma congresului de la inceputul anului. Organizatiile PSD care au dezamagit la alegeri sunt prudente, in timp ce filialele cu rezultate bune sustin ca este nevoie de o reformare a partidului.
Presedintele executiv al PSD Valcea, deputatul Aurel Vladoiu, crede ca este prea devreme sa se discute acum cine va conduce partidul dupa congresul care se apropie. “Noi am pierdut numai alegerile prezidentiale, nu si pe cele parlamentare, la o diferenta de doar cateva sute de mii de voturi. S-au facut anumite greseli. Nu trebuia sa se negocieze cu UDMR inaintea turului doi“, a declarat Aurel Vladoiu. La apropiatul congres al PSD “va trebui facuta curatenie, pentru ca cea mai importanta forta politica din tara sa capete o alta imagine si sa poata traversa, cu bine, perioada in care va fi in Opozitie“, a declarat vicepresedintele PSD Teleorman, fostul deputat Ionel Marineci. Presedintele PSD Alba, deputatul Mugurel Liviu Sarbu, considera si el ca este prematur sa se pronunte cu privire la o eventuala schimbare a conducerii centrale.
“Nu cred ca trebuie facute schimbari majore in conducerea superioara de partid“, a declarat, la randul sau, Constantin Contac, presedintele organizatiei judetene PSD Botosani.“Social-democratii au dorinta de a ramane uniti in jurul unei conduceri puternice, capabila sa modernizeze partidul, sa il reorganizeze in teritoriu si sa dea o replica puternica actualei Puteri, care, inca de la inceput, pare macinata de lupte intestine“, sustine, de asemenea, deputatul PSD de Caras-Severin Ion Mocioalca.
In perspectiva Congresului PSD, liderul din Ialomita al acestui partid, Silvian Ciuperca, apreciaza ca evenimentul va trebui sa conduca la “restructurarea partidului si la construirea unui nou proiect politic, care sa realizeze o mai mare apropiere a partidului de baza lui electorala si ideologica“.