Liderul social-democrat avertizeaza ca "in timpul campaniei Traian Basescu si unii lideri PD-L vor trimite cantece de sirena catre pesedisti, spunandu-le: nu va faceti griji, veti ramane la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale".
In acelasi timp, Geoana se vede ca un viitor presedinte al Romaniei "responsabil si vizionar", implicat, "catalizator al fortelor" natiunii, impunerea acestei tipologii fiind avantajul pe care il are in confruntarea cu actualul presedinte.
Puteti citi in continuare partea a treia a interviului acordat de presedintele PSD Mircea Geoana Agentiei Mediafax, in care vorbeste despre probleme ale actualitatii politice si economice.
Rep.: Ati spus ca veti fi un presedinte al Senatului super-jucator, iar acum spuneti ca veti un presedinte implicat, in opozitie cu modelul Traian Basescu, care este un presedinte-jucator.
M.G.: Presedinte-jucator in primul rand este o supra-simplificare a ceea ce reprezinta un presedinte si in al doilea rand uitati ce a facut in cinci ani de zile jucatorul Traian Basescu ca presedinte. Spuneti un proiect pe care l-a promis in 2004 si s-a intamplat. Este foarte bun la diagnostic, este foarte slab la a propune si la a pune in practica un proiect. Pentru mine cel mai important lucru este sa se intample ceva in timpul presedintiei mele, ceva pozitiv. Voi fi un catalizator al fortelor acestei natiuni. Sunt absolut convins ca acesta este tipul de presedinte pe care romanii il doresc.
Rep.: Ca sa puneti in practica viziunea pe care o veti propune, in cazul in care veti castiga alegerile, intentionati sa fortati schimbarea premierului Emil Boc? Spuneati acum ceva timp ca, daca veti ajunge presedinte, ar trebui sa se schimbe si configuratia majoritatii politice pentru a raspunde noilor realitati.
M.G.: Cred ca ar fi mai util, si as fi si eu mai confortabil, cu un guvern in care PSD sa fie vioara intai. E un lucru evident, dar in ceea ce priveste configuratia majoritatii pe care o vom face, acesta este o discutie care va avea loc in Parlament, cu partidele politice, pe baza unui program, inclusiv compatibilitatea intre viziunea mea si proiectul pentru Romania pe care il voi propune in septembrie si dorinta partidelor, incepand cu PSD, de a-si insusi un astfel de proiect.
Rep.: Dar dupa experienta avuta cu PNL patru ani si cu PD-L un an, PSD ar prefera cu PD-L sau cu PNL?
M.G.: Coalitiile sunt dificile in Romania. Dar va fi o coalitie, cel putin pentru inca trei ani de zile, asta este realitatea din Parlament. Viitorul presedinte va trebui sa fie capabil sa gestioneze o relatie intr-o alianta care sa o faca functionala in premiera pentru Romania postdecembrista. Este un pariu foarte complicat. De aceea pentru mine este important nu atat numele partidelor care vor face parte din aceasta coalitie, ci dorinta lor sincera de a lucra la un proiect. Eu voi veghea ca viitorul guvern sa fie un guvern care sa lucreze intr-adevar bine impreuna si nu voi incerca sa creez disensiuni artificiale in cadrul guvernului. PSD va face parte din acel guvern, in mod evident. Este prima mea preferinta. Dar chiar daca voi fi un fost lider al PSD, voi veghea ca relatia sa fie echidistanta, sa ii incurajam pe cei din guvern si mai ales sa tratam in mod respectuos opozitia, indiferent care va fi.
Rep.: Sunteti absolut convins ca veti deveni presedintele Romaniei. A inceput lupta interna in PSD pentru sefia partidului? Si cine va fi viitorul premier, ca domnul Boc nu este in gratiile dumneavoastra? Si cum reusiti sa il schimbati pe domnul Boc?
M.G.: Intr-un partid politic nu poti sa opresti pe nimeni sa spere si sa isi faca un plan de cariera. Sunt convins ca partidul va avea intelepciunea sa aleaga un lider foarte bun, capabil sa duca partidul mai departe si sa continue ceea ce eu am incercat sa fac: democratizarea interna, modernizarea ideologica si adaptarea la noile realitati.
Rep.: Dar a inceput aceasta lupta interna pentru putere?
M.G.: Nu. Nu se simte in partid in acest moment. Le-am si spus colegilor mei ca nu eu voi alege succesorul meu, ci un Congres al partidului. Acolo lumea se va uita la cei din partid la modul in care s-au implicat in aceasta campanie. Deci singura cale de a avea, cum spunea Napolean, bastonul de maresal este ranita de soldat in campania prezidentiala.
Rep.: Si bastonul de premier?
M.G.: Si bastonul de premier sta tot pe undeva intr-un grup restrans de colegi care au calitatile si capacitatea pentru aceasta functie. Dar cred ca este prematur sa ne pronuntam cu privire la acest subiect si dupa ce castigam alegerile avem timp.
Rep.: Sa ne asteptam, daca veti castiga alegerile, la retragerea ministrilor PSD din Guvern, la o motiune de cenzura votata si de PSD?
M.G.: Nu este rolul meu, in conditiile in care ajung presedintele Romaniei, sa determin pasii politici, este decizia partidelor politice. Ce vor decide partidele, ce majoritati se vor face, va continua majoritatea cu PD-L, eventual intr-o formula reechilibrata, va fi o alta majoritate - sunt lucruri pe care le vor decide partidele dupa alegerile prezidentiale. Decizia lor este suverana, nu pot eu sa spun, ca viitor presedinte, cand si cine sa actioneze intr-o directie sau cealalta. Voi incerca sa fiu un catalizator pentru o cat mai solida guvernare.
Rep.: Dar daca va castiga Traian Basescu, va asteptati ca el sa ii sugereze premierului Boc sa demita ministrii PSD?
M.G.: Cred ca in timpul campaniei Traian Basescu si unii lideri PD-L vor trimite cantece de sirena catre pesedisti, spunandu-le: nu va faceti griji, veti ramane la guvernare indiferent de rezultatul alegerilor prezidentiale. Au inceput deja sa dea acest semnal. Nimic mai fals.
Singurul scop pe care il are Traian Basescu este de a-si crea un partid dominant in Romania si evident ca PSD sta in calea acestui proiect pe care nu l-a abandonat, ci l-a adaptat conditiilor electorale si politice.
Deci, celor care isi fac iluzia ca Traian Basescu va avea vreo intentie binevoitoare fata de PSD in conditiile in care castiga inca o data se insala amarnic si cred ca trebuie sa se uite la ce s-a intamplat cu colaboratorii domnului Basescu. Daca pe ei ii trateaza in felul acesta, dati-va seama cum va trata un adversar politic, pentru ca suntem adversarii politici ai domnului Basescu.
Rep.: Cum comentati noua majoritate de la CGMB, intre PD-L si PRM?
M.G.: Mi-e teama ca este o incercare de a acoperi lucrurile care s-au intamplat in Primaria Bucurestiului in ultimii ani. Aceasta conspiratie a tacerii continua sa planeze asupra modului in care a fost administrata capitala Romaniei de multi ani de zile, risipa cumplita de bani publici. Cred ca este obligatia actualului primar general de a face lumina, in pofida actualei majoritati, in care este clar ca PD-L incearca sa isi aduca aliati ad-hoc pentru a-si proteja proprii colegi care au condus Primaria Generala, domnul Videanu si domnul Basescu.
Rep.: Ati fost ministru de Externe. Traian Basescu, pe langa modelul de presedinte-jucator, a dorit impunerea in politica externa a axei Bucuresti-Londra-Washington. In situatia in care veti ajunge presedinte, ce veti face referitor la aceasta linie de politica externa?
M.G.: Este o linie care exista doar in imaginatia domnului Basescu. Este pur si simplu o formula de retorica jurnalistica, nu exista in spatele ei niciun fel de concept fundamental. Avem un parteneriat strategic cu Statele Unite? Da, dar in acest moment parteneriatul cu Statele Unite si-a atins potentialul in zona pur strategica: sunt baze militare in Romania, suntem aliati pe multe teatre de operatiuni.
Cred ca inainte de a trasa axe ar trebui sa ne uitam in primul rand la modul cum gestionam aceste relatii. Cred ca actualul presedinte a introdus o zona de lipsa de predictibilitate in politica externa: avem cu toti vecinii nostri, cu mici exceptii, relatii neclare, relatii tensionate si suntem, practic, izolati in Europa.
Modul cum a gestionat domnul Basescu politica externa a Romaniei nu a adus castiguri de imagine, de reputatie, de interes pentru Romania. Din pacate, acest stil de monopolizare a politicii externe in mana unui singur om, care nu are nici calificarea necesara, a fost un lucru gresit. El va fi corectat."