Mircea Geoana, presedinte al Senatului Romaniei, a participat joi, 3 decembrie 2009, la conferinta "1989: anul care a schimbat lumea. Viziunea protagonistilor schimbarii asupra viitorului Europei", organizata la Senat de Fundatia Romana pentru Democratie, aflata sub conducerea lui Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei.
In calitatea sa de gazda a evenimentului, Mircea Geoana a adresat participantilor un scurt cuvant de bun-venit, subliniind importanta conferintei organizate de Fundatia Romana pentru Democratie la 20 de ani de la caderea comunismului. Mircea Geoana a apreciat perioada de 45 de ani de comunism pe care a traversat-o Romania drept "cel mai brutal sistem totalitar", amintind faptul ca "sistemul nationalist comunist inventat de Ceausescu" a condus la inabusirea oricarui tip de rezistenta interna.
"Doresc sa exprim recunostinta noastra pentru cei care au facut posibila caderea sistemului comunist si totalitar a celor care au avut indrazneala in timpul regimului totalitar si comunist sa se opuna acestui tip de regim si sa va spun ca zeci si sute de cetateni ai Europei si ai lumii va datoreaza respect si recunostinta", a declarat presedintele Senatului Romaniei, adresandu-se liderilor "de tranzitie" ai tarilor din fostul bloc comunist. In continuare, Mircea Geoana a salutat incheierea perioadei de tranzitie, avertizand insa asupra tentatiilor de demagogie si populism ce utilizeaza in acest moment discursuri de tip totalitar. "La 20 de ani de la caderea comunismului, tarile inca se mai lupta cu sechele ale regimului", a adaugat Mircea Geoana.
Printre invitatii de onoare din strainatate ai conferintei se numara dr. Jelio Jelev, presedintele Bulgariei (1990-1997), liderul miscarii anticomuniste din Bulgaria, Jan Carnogursky, primul prim ministru al Slovaciei (1991-1992), dizident anticomunist, semnatar al Cartei 77, Arnold Ruutel, presedintele Estoniei (2001-2006), Petru Lucinschi, presedintele Moldovei (1996-2001), Gheorghe Duca, presedintele Academiei de Stiinte din Republica Moldova. Dezbaterile au forma a 6 mese rotunde, avand ca teme: "Intelectualitatea contestatara si prabusirea comunismului in estul Europei", "Elitele politice reformatoare ale anului 1989 in estul Europei", "Specificul Revolutiei romane - revolta maselor si reprimarea sangeroasa", "Exilul romanesc si Revolutia romana", "Radiourile Lumii Libere si Revolutia romana", "Procesele Revolutiei romane", "Rezistenta anticomunista si dizidenta anticeausista".