Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, vineri, la Craiova, ca "obiectivul strategic de grad zero" pentru viitorul Guvern trebuie sa fie, in conditiile crizei mondiale, atragerea fondurilor europene. "Azi suntem in fata unui moment de cumpana pentru Romania. Problema nu este doar cine va castiga alegerile, problema nu este doar ce guvern vom avea, ci ce fel de forma de guvernamant vom avea in anii viitori. Un moment de cumpana, un moment de restriste, iar problema atragerii fondurilor europene devine azi pentru Romania un obiectiv strategic de grad zero", a declarat Mircea Geoana.
Liderul social democrat apreciaza ca in contextul crizei mondiale atragerea fondurilor puse la dispozitia Romaniei de catre Uniunea Europeana reprezinta o prioritate.
"In plina criza economica si financiara si din pacate criza sociala si economica romaneasca accesul la cele 32 de miliarde de euro fondurile structurale de coeziune si sprijin pentru agricultura, dintre care peste 20 de miliarde sunt pentru dezvoltare regionala si recuperare de decalaje si reprezinta singurii bani gratis la care Romania poate sa spere ca va avea acces in viitorii ani", a mai spus Geoana.
Potrivit sursei citate, viitorul guvern trebuie sa antreneze in politica de atragere a fondurilor europene atat zona politicului, cat ti cea a administratiei centrale ti locale.
"Punerea tuturor resurselor politice, administrative ale sectorului privat romanesc ale mediului neguvernamental, academic ti universitar romanesc in slujba atragerii pana la ultimul euro cent in 2013 a banilor europeni reprezinta pentru viitorul guvern o obligatie strategica de grad zero", a declarat Mircea Geoana.
El spune ca Romania ti Bulgaria au primit in 2004, dupa incheierea negocierilor cu Uniunea Europeana, doi ani pentru a putea pregati aderarea la structurile comunitare.
"Azi, daca Romania este condata Europei din punct de vedere al ratei de absorbtie a fondurilor europene, este in principal pentru ca anii 2005-2006, ani in care Romania ar fi trebuit sa-i dedice pregatirii institutiilor, a capacitatii administrative in vederea unui debut de succes in Europa au fost practic risipiti", a afirmat Geoana.
Pretedintele PSD considera ca principalii vinovati pentru lipsa atragerii fondurilor europene sunt PNL ti PD.
Pretedintele PSD Mircea Geoana se afla, vineri, la Craiova pentru a participa la prima reuniune din Romania a grupului de lucru socialist din cadrul Comisiei de dezvoltare regionala din Parlamentul European.