Dupa ce a obtinut sprijinul liberalilor la adoptarea legii pensiilor, social-democratul Mircea Geoana cere acum Guvernului sa aplice doua legi votate in 2004, legi care se refera la acordarea unor facilitati pentru pensionari. Invocand faptul ca masurile respective sunt incluse in legea initiata de social-democrati privind majorarea punctului de pensie, liderul PSD s-a adresat Executivului prin intermediul unui comunicat de presa si i-a solicitat sa gaseasca resursele financiare necesare aplicarii prevederilor in cauza. "Toate prevederile acestei legi trebuie incluse in bugetul pe 2008, iar Partidul Social Democrat va veghea ca acest lucru sa se intample", a afirmat Mircea Geoana.
Masurile se refera la acordarea catre pensionarii care nu folosesc tichetele CFR de sume care sa reprezinte contravaloarea lor in bani, acordarea unui ajutor sotului supravietuitor printr-o suma ce reprezinta 25 de procente din pensia celui decedat. In conditiile in care, vineri, surse din Ministerul Economiei au declarat pentru NewsIn ca este putin probabil ca Guvernul sa respecte angajamentul de a pune in aplicare cele doua drepturi sociale acordate de Guvernul PSD.
Guvernul se afla in situatia de a fi amanat, pentru a doua oara, aplicarea celor doua acte pe care le promovase Guvernul Nastase in pragul alegerilor din 2004. Pe de alta parte, si presedintele Traian Basescu ceruse Cabinetului Tariceanu o pozitie pe marginea aplicarii celor doua prevederi, dar Executivul evitase sa dea un raspuns. Potrivit unor surse din Ministerul Economiei si Finantelor, este putin probabil ca Guvernul sa poata pune in aplicare cele doua drepturi sociale acordate de Guvernul PS, pe final de mandat in 2004 si amanate de actualul Executiv pentru anul viitor. Finantele au inceput sa lucreze la proiectia de buget pentru 2008, iar, conform acelorasi surse, sumele necesare pentru acoperirea celor doua masuri nu vor fi incluse in buget, avand in vedere cheltuielile substantiale de anul viitor in domeniul social, generate in principal de majorarea pensiilor. (Carmen Corbu)