Mircea Geoana, liderul social-democratilor, i-a invitat la Parlament pe presedintele Traian Basescu si pe premierul Calin Popescu-Tariceanu ca sa prezinte strategia privind siguranta nationala si, respectiv, strategia referitoare la politicile economice si fiscale.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, i-a solicitat ieri premierului Calin Popescu-Tariceanu sa vina in fata Parlamentului pentru a prezenta un raport privind pregatirile Romaniei pentru integrarea europeana, politica economica si fiscala si ce are de gand sa faca cu sectorul energetic. Totodata, el a anuntat ca PSD "va introduce saptamana viitoare o motiune simpla pe politica economica si fiscala a Executivului". Mai mult, Mircea Geoana a declarat ca Guvernul si premierul ar trebui sa spuna si care sunt "optiunile alternative de a aduce bani la buget" si ce va face cu privire la absortia fondurilor comunitare.
Pe de alta parte, Geoana a spus ca Tariceanu ar trebui sa prezinte, in fata Parlamentului si a opiniei publice, "varianta romaneasca a Strategiei Lisabona de competitivitate economica, deoarece Romania se afla pe penultimul loc in clasamentul facut de Comisia Europeana". Liderul PSD l-a acuzat pe premier ca "fuge de responsabilitate", dar ca "se harjoneste in fiecare zi cu colegul de Alianta, Emil Boc", ceea ce inseamna ca "in acest moment primul-ministru nu mai conduce Guvernul, ci Traian Basescu sau Emil Boc.
Mircea Geoana a mai spus ca si "presedintele Traian Basescu trebuie sa vina in fata Parlamentului pentru a prezenta strategia sigurantei nationale, conform obligatiilor sale constitutionale". Geoana i-a recomandat sefului statului "sa-si capete reflexul de a face un raport anual in fata Parlamentului pe probleme ce tin de obligatiile sale constitutionale si atat".
Presedintele PSD a subliniat ca Basescu "are obligatia sa vina si sa raspunda la toate elementele de neclaritate pe care propunerile brute de legi (n.r. - privind siguranta nationala) le au si sa si le asume in mod explicit impreuna cu CSAT si cu Guvernul pe care il gireaza".