Conducerea PSD a decis ieri ca un congres extraordinar al partidului nu se organizeaza si nu este oportun, a declarat liderul social-democrat Mircea Geoana. In acelasi timp, partizanii „la vedere“ ai ideii unui congres extraordinar au fost din nou pusi la colt.
„Biroul Permanent National a analizat, la propunerea mea, tema des invocata in presa, inclusiv de unii colegi inca in partid cu privire la asa-zisul congres extraordinar al partidului. Pentru a pune capat complet acestor speculatii, la propunerea presedintelui partidului, BPN a decis ca acest congres extraordinar nu se organizeaza, nu este oportun“, a declarat Geoana.
El a adaugat ca cei care incearca sa intretina prin declaratii publice aceasta idee vor avea de suferit sanctiuni. Liderul PSD a aratat ca au trecut sase luni de la Congresul din aprilie, iar perioada scursa de atunci a fost una de reasezare, in care cei care au castigat sau au pierdut au avut suficient timp la dispozitie pentru a intelege ca Congresul a dat un mandat „neconditionat si clar“ noii conduceri pentru a reforma partidul si a-l aduce inapoi la guvernare.
„Decizia BPN este ca, din acest moment, sa manifestam intoleranta maxima fata de cei care nesocotesc linia generala a partidului, respectand democratia interna. In acest moment, partidul are nevoie de unitate, de coerenta si Biroul Permanent National si Comisia de Integritate Morala vor lua masuri ferme pentru respectarea acestui deziderat“, a afirmat Geoana. Presedintele PSD a afirmat ca Ion Iliescu, care detine o pozitie importanta ca lider al grupului PSD din Senat, are obligatia de a contribui la unitatea partidului. „Declaratiile pe care le-a facut in mod repetat, in ultimele zile, sunt declaratii pe care noi le-am inteles ca fiind o amaraciune subiectiva din partea unui lider important care a suferit o infrangere majora la congresul partidului il intelegem“, a subliniat presedintele PSD.
Geoana considera ca nici Iorgovan, nici Iliescu nu trebuie sa vorbeasca de „masuri subversive in partid“. „Daca dlui Iliescu ii putem gasi, pentru contributia pe care a avut-o la partid si pentru o obligatie de deferenta pe care o avem, o anumita rezerva de a reactiona, care este pe cale de a se sfarsi, dl Iorgovan nu are nici o calitate sa vorbeasca despre asa ceva“. „In forurile de partid, inclusiv in organizatia din care face parte vom lua masurile necesare in perioada imediat urmatoare“, a afirmat presedintele PSD.