Una calda, una rece pentru presedintele Senatului, Mircea Geoana, aflam din presa locala sibiana. Liderul PSD a efectuat, insotit de cei 31 de senatori social-democrati, o deplasare in judetul Sibiu, pentru a se intalni cu localnicii din colegiile arondate Circumscriptiei electorale nr. 34 Sibiu.
Vizita a inceput marti, la Sibiu, de unde Mircea Geoana alaturi de persoanele care il insoteau au pornit intr-o deplasare spre Ocna Sibiului, Slimnic si Loamnes.
Dupa-amiaza de marti a fost rezervata si unei conferinte de presa, la sediul PSD din Sibiu. Dupa intalnirea cu jurnalistii sibieni, Mircea Geoana si-a continuat deplasarea in localitatile Tilisca si Talmaciu.
Seara, intreaga delegatie s-a deplasat spre Medias. A doua zi, conducerea si senatorii PSD s-au intalnit cu membrii social-democrati din Medias, dupa care au iesit la un tur al orasului. La ora 10, oaspetii au fost primiti de viceprimarul Mediasului.
La ora 11, delegatia social-democrata a fost asteptata la Blajel, dupa care Mircea Geoana urma sa viziteze comunele Mosna, Biertan si Micasasa.
Ajuns la Blajel, Geoana a avut parte si de un incident inevitabil si neplacut, in acelasi timp. In timp ce discuta cu cetatenii in incinta Caminului Cultural, liderul PSD a fost acuzat de o localnica mai curajosa ca vorbeste prea mult, iar faptele nu se vad. Geoana a incercat sa salveze situatia printr-o umbra de zambet, dupa care i-a invitat pe toti cetatenii din Blagel la Palatul Cotroceni, in decembrie, la colindat.
Liderul PSD a tinut sa precizeze ca postura din care ii va primi atunci pe musafirii de la Blajel va fi, indubitabil, cea de presedinte al Romaniei.
Dupa popasul de la Blajel, delegatia s-a oprit la Biertan. Din lipsa de timp, insa, Mircea Geoana nu a mai reusit sa intre si in lacasul de cult inscris in patrimoniul UNESCO.
La Mosna, a avut parte de o surpriza muzicala. Un localnic al comunei i-a cantat imnul Mosnei, spre delectarea demnitarului, dar si a insotitorilor.
Imediat dupa momentul artistic, Geoana s-a indreptat catre biserica veche din localitate si catre vechiul sediu al Primariei. Si cum drumul lung i-a istovit, oaspetii au luat o pauza de masa.
Nu mica le-a fost incantarea atunci cand autoritatile locale din Mosna le-au pregatit o gustare pe cinste, cu bucate traditionale precum clatite cu urda si marar, vinete, rosii si ceapa verde, slanina, snitele si hencles.
Nici nu au zabovit dupa masa, ca au si luat drumul Barghisului, nu inainte de a poposi, insa, la manastirea Sf. Ilie Testamentarul din Pelisor, unde au primit in dar icoane. In Barghis, Geoana a tinut sa-si sublinieze grija pentru etnicii rromi, pe care a promis ca ii va sprijin si pe viitor, mai ales si pentru faptul ca majoritatea celor care l-au intampinat in aceasta comuna au fost etnici rromi.
Inainte de a patrunde pe teritoriul comunei Altana, delegatia a trecut prin momente de "tensiune".
Femeile din comuna au intins doua covoare mari, in fata carora delegatia s-a oprit, nefiind lasata sa treaca fara a plati. Obiceiul ancestral se practica, de regula, la nunti, dar localnicii s-au gandit ca il pot folosi si in cazul vizitei unui politician renumit.
In consecinta, social-democratii au "sarit" cu banii, pentru a nu ponegri obiceiul din mosi-stramosi. Fara vreo legatura cu acest ritual, delegatia a decis sa renunte la autocar chiar inainte de plecarea din Altana, fiind deja in criza de timp.
Astfel, autocarul cu insemnele Senatului Romaniei a ramas in spate, iar Geoana si senatorii au plecat cu masinile, catre Mihaileni si apoi Micasasa, unde si-au si incheiat vizita in judetul Sibiu.