Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri - la lansarea propriei carti, "Modelul social romanesc" - ca, in eventualitatea in care va ajunge la guvernare, PSD nu va emite ordonante de guvern. Geoana a spus ca ordonantele de guvern "nu mai au ce cauta in Romania".
El a atacat practica guvernamentala de a legifera prin ordonante sau ordonante de urgenta, afirmand ca, prin astfel de acte, printr-un simplu ordin al premierului, se legifereaza pentru "o casta de privilegiati" si se aloca resurse in mod preferential, pentru clientela politica.
Liderul PSD a apreciat ca Romania nu va fi afectata de criza financiara mondiala, intrucat bancile din tara sunt solide, dar a avertizat ca Romania s-ar putea confrunta cu o criza sociala profunda, in lipsa unor masuri cu caracter social.
Geoana a afirmat ca revolutia neoliberala cu fundamentele in politicile fostului presedinte american Ronald Reagan si ale fostului premier britanic Margaret Thatcher s-a incheiat, iar dominatia intelectuala a dreptei ar trebui sa fie inlocuita de un intelectualism de stanga.
Liderul PSD a spus ca dreapta a promovat o teorie "paguboasa", ca statul trebuie sa faca reformele, iar populatia sa suporte costurile.
El a afirmat ca volumul pe care l-a lansat constituie baza unei noi conceptii asupra rolului statului, anume ca acesta face reformele necesare, dar fara costuri din partea populatiei. "Noua Romanie se va naste nu din suferinta populatiei, ci din bunastarea populatiei. Vor fi reforme, reforme dureroase, dar nu pentru cetateni, ci pentru institutiile statului, pentru clientela politica, pentru nomenclatura politica"", a spus Geoana.
El a mai apreciat ca viitorul guvern va trebui sa incurajeze investitiile in tehnologie de ultima ora, nu in "lucruri de mana a doua", pentru ca economia romaneasca sa "sara etapele" si sa evite o dezvoltare "liniara".
Geoana a mai spus ca Romania nu are nevoie de "lideri providentiali" care vin "cu palosul in mana" si "promit lapte si miere", ci de o reforma profunda a institutiilor.