Romania Libera informeaza: Cine sunt adevaratii sefi ai PSD. PLUS: Cum se imparte partidul dupa Mircea Geoana
PSD-ul este impartit in doua dupa discutiile privind indepartarea lui Mircea Geoana de la sefia Senatului si chiar posibila sa excludere. In timp ce unii colegi din teritoriu cer insistent plecarea lui Geoana, altii ameninta cu demisiile din partid daca fostul candidat la presedintie este dat afara. Mai mult, intreg scandalul a scos la iveala disensiuni mocnite in partid, inclusiv intre actualul lider al PSD, Victor Ponta, si mentorii sai, Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Nici o zi nu a trecut de la anuntul lui Victor Ponta ca PSD va incepe procedurile revocarii lui Mircea Geoana din functia de presedinte al Senatului, ca lideri precum Ion Iliescu, Adrian Nastase si chiar Miron Mitrea isi reevaluau pozitia si intrau in contradictie cu cea a liderului de partid.
Social-democratii din garda veche au facut un pas inapoi, gandindu-se mai mult la asul pe care l-ar da gratuit PDL-istilor, sefia Senatului, decat la orgoliul de sef de partid al lui Victor Ponta.
"Exista riscul ca PSD sa piarda functia, pentru ca PDL si UNPR si UDMR au mai multe voturi. Asa ca PSD nu va merge pe varianta vacantarii postului de presedinte prin revocarea lui Geoana, iar situatia va ramane asa cum este acum", anunta, ieri, Ion Iliescu, dublat de vocea lui Adrian Nastase si de cea a lui Miron Mitrea, care sustine ca Geoana isi poate gasi un loc in partid daca vrea. Victor Ponta in schimb, intrebat daca Geoana mai are loc in PSD, spunea: "Nu, nu mai are loc in PSD". Ponta a insistat apoi ca nimic din decizia revocarii lui Geoana nu s-a schimbat, iar Nastase si Iliescu au vorbit in nume personal, amintind in acelasi timp ca el este presedintele PSD si este in stare sa si demisioneze daca nu se respecta hotararea de luni din Biroul Permanent National.
Astfel, pentru Victor Ponta actualul scandal din PSD nu reprezinta numai o lupta pentru indepartarea lui Mircea Geoana, asa-zisul lider al opozitiei din partid, miscarea care i-ar intari pozitia de lider, dar a devenit si un razboi cu Ion Iliescu si Adrian Nastase, care anunta decizii peste capul sau.
In contextul noului tablou, Victor Ponta are doua scenarii la dispozitie: fie continua planul revocarii din functie a lui Mircea Geoana si, implicit, va ceda puterii sefia Senatului, fie il va pastra pe Geoana la Senat, ascultand sfatul mai vechilor social-democrati, aratand astfel ca in spatele sau deciziile sunt inca luate de Iliescu si Nastase.
Oricare ar fi pozitia lui Victor Ponta de acum incolo, PSD va fi oricum impartit. Nu mai departe de astazi, primarii din Dolj l-au convocat in sedinta pe liderul filialei PSD, Ion Prioteasa, si ameninta cu demisiile in bloc din PSD, daca seful Senatului va fi exclus sau sanctionat. Social-democratii din Dolj i-au reprosat de altfel lui Preoteasa ca a votat la nivelul BPN pentru inlocuirea lui Geoana de la sefia Senatului.
"Nu vreau sa intretin niciun fel de tensiune in partid. Nu doresc sa mai fac comentarii pe acest subiect pana cand structurile partidului se vor intruni in for statutar, pana atunci cred ca este mai intelept si mai bine pentru partid sa incetam cu aceste declaratii", a comentat Mircea Geoana razmerita de la Dolj.
In alte judete insa, lui Ponta i se cere explicit sa respecte decizia forului de conducere al PSD. "PSD Bacau sustine necesitatea sanctionarii lui Mircea Geoana pentru nerespectarea deciziei de luni a Biroului Permanent National. Nu este admisibila tolerarea acestui comportament, de a nu respecta o decizie luata unanim la varful partidului. Luni exista contextul potrivit pentru inlocuirea lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean, dar demersul s-a blocat din cauza ca domnul Geoana a preferat sa ramana in functie in detrimentul deciziei partidului. Sustinem decizia de luni a BPN, precum si intentia presedintelui Victor Ponta de a duce pana la capat acest demers, pentru ca este unul legitim", spune Viorel Hrebenciuc, liderul PSD Bacau, citat de NewsIn.
Pana la o decizie unanima a PSD, Mircea Geoana ramane presedinte al Senatului. Comisia de integritate si arbitraj din PSD va lua, duminica, in discutie atitudinea lui Geoana fata de partid.