Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a afirmat ca decizia Curtii Constitutionale a Romaniei trebuie respectata, dar motivele parasirii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii nu au fost legate de aceasta.
"Orice decizie a CCR trebuie respectata si acest lucru este obligatoriu pentru noi toti. Motivele mele de a parasi CSAT, condus de Traian Basescu, sunt cele mentionate la momentul potrivit. Nu au nicio legatura cu decizia de astazi. Sunt absolut hotarat sa dam CSAT, incepand de anul viitor, rolul pe care trebuie sa-l aiba in arhitectura puterii de stat din Romania", a afirmat astazi Mircea Geoana.
Liderul PSD a mai precizat ca nu este genul de om care sa ia decizii "pe anticipatii mai mult sau mai putin educate sau informate". "De aceea, din punctul meu de vedere, cred ca ideea in sine, de a coopta, intr-o forma sau alta, conducerea Senatului in decizii mari de politica externa este o idee buna in continuare. Eu nu abandonez", a spus Geoana.
Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a decis, astazi, ca este neconstitutionala Legea de aprobare a Ordonantei de Urgenta prin care presedintele Senatului devine membru al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
Judecatorii Curtii au admis sesizarea Partidului National Liberal de neconstitutionalitate privind Legea de aprobare a OUG 224/2008 pentru modificarea art. 5 alin. (2) din Legea 415/ 2002 de organizare si functionare a CSAT.
Decizia CCR este definitiva si general obligatorie.