Social-democratii par sa fi trecut de socul tulburarilor interne si pun toate tunurile pe actuala guvernare. Mircea Geoana prevede ruperea Aliantei, iar Adrian Severin considera prestatia Monicai Macovei la Parlamentul European drept „neconvingatoare si de natura sa creeze noi suspiciuni“

Deputatul Adrian Severin, seful delegatiei de euroobservatori ai PSD, a criticat ieri modul in care a fost gandita componenta delegatiei romane care a participat la sedinta de prezentare a proiectelor de rapoarte pentru Romania si Bulgaria ale raportorilor Parlamentului European. „Cele doua tari au avut strategii diferite, bulgarii bazandu-se in exclusivitate pe parlamentarii observatori, in timp ce Guvernul Romaniei a ales sa trimita la dezbateri doi ministri - Anca Boagiu, ministrul Integrarii Europeane, si Monica Macovei, ministrul Justitiei. In ceea ce ne priveste, credem ca aceasta strategie nu a fost inspirata“, a declarat ieri Adrian Severin. El a apreciat ca, mai ales in conditiile prezentarii unui raport in general pozitiv, trimiterea unei delegatii de ministri spre a se adresa unor parlamentari care inca nu luasera bine la cunostinta de continutul acelui document a creat senzatia ca Romania are o problema pe care vrea sa o depaseasca printr-o persuasiune speciala. Severin considera drept o „stangacie“ sa se explice in fata unor oameni politici europeni ca in Romania garantia corectitudinii este faptul ca ministrul Justitiei nu apartine unui partid politic, ci vine din societatea civila. „A-i delegitima, intr-un fel, pe europarlamentari nu este, cred, un mesaj care sa atraga simpatii pentru Romania“, a spus Severin.
Interventia Monicai Macovei a fost catalogata de Severin ca fiind „neconvingatoare si de natura sa creeze noi suspiciuni“.

Premisa falsa

Aflat ieri la Buzau, presedintele PSD, Mircea Geoana, a facut un apel catre Guvernul Tariceanu „sa reconsidere premisele pe care a fost facut Bugetul tarii“. El a declarat ca are toata increderea in prognozele specialistilor Comisiei Europene (CE). „Ei au indicat ca anul viitor Romania va avea o inflatie de 11,2 la suta, ceea ce este un lucru extrem de grav. Aceasta arata ca inca o data premisa pe care s-a constituit proiectul de buget trimis la Parlament de Guvernul Tariceanu este falsa“, a spus Geoana.
Joi, de asta data la Tagoviste, Geoana a apreciat ca proiectul de buget prezentat la Guvern nu are decat 3,9% din PIB alocat Educatiei si ca, in opinia sa, promisiunea facuta si de presedintele tarii, si de primul-ministru de a mari acest procent pana la 5 este, de fapt, „o imensa cacealma si o imensa minciuna a guvernarii portocalii“.
In opinia lui Geoana, este foarte posibil ca inainte de Craciun Romania sa se confrunte cu o criza politica deschisa, in conditiile in care Alianta se va rupe curand. „Daca nu aveam acest calendar foarte strans pentru integrarea in UE, cred ca erau necesare alegeri anticipate imediat. E posibil ca pana la Craciun sa avem o criza politica in Romania’’, a opinat Geoana.