Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat joi la sedinta Parlamentului privind suspendarea lui Traian Basescu ca actualul sef al statului trebuie suspendat, fiind "un capitol incheiat", si a propus demararea unui "mare proiect national" prin care sa se puna bazele unei noi Romanii. Geoana a aratat ca sedinta de joi este probabil una dintre cele mai importante din istoria Parlamentului si ca senatorii si deputatii au de dus la indeplinire o sarcina "istorica, de cotitura", pentru democratia romaneasca.
Presedintele PSD l-a acuzat pe Traian Basescu de faptul ca a incalcat Constitutia, folosindu-se de institutiile statului pentru actiuni de santaj si intimidare a judecatorilor Curtii Constitutionale, aratand ca pentru aceasta incalcare a Constitutiei actalul sef al statului trebuie suspendat. Potrivit liderului PSD, sistemul politic si institutional roman si-a atins limitele, actuala criza politica functionand ca un revelator al acestor limite. "Traian Basescu reprezinta un proiect politic esuat... este o frana pentru Romania", a spus Geoana, aratand ca suspendarea actualului sef al statului reprezinta "primul pas in inchiderea unui capitol tragic: domnia bunului plac al conducatorilor si a mitului liderului providential". Geoana l-a numit pe Traian Basescu "ultimul presedinte al vechiului sistem" si "ultimul presedinte al trecutului".

Liderul PSD propune un nou proiect national

Liderul social-democrat a insistat ca este momentul sa se consfinteasca incetarea epocii lui "merge si asa" si a solicitat parlamentarilor sa arate, prin votul lor, ca acest model de a face politica este unul expirat si ca "asa nu mai merge". Geoana a aratat ca acum este momentul ca actuala clasa politica, "cu bune si cu rele", sa propuna un "mare proiect national", "cu un regim politic mai credibil, cu o justitie adevarata, cu vot uninominal, cu o descentralizare profunda". "Astazi, punem in discutie cauzele raului si deschidem usile dezbaterii pentru construirea unei noi Romanii. Mandatul lui Traian Basescu ne-a aratat limitele si slabiciunile actualului sistem", a aratat Geoana. "Si daca tot intrebam poporul despre cine doreste sa ne fie presedinte, haideti sa-i intrebam si ce fel de presedinte, ce fel de democratie, ce fel de republica, ce fel de Romanie ne dorim... Participam astazi la o decizie istorica a Parlamentului. Votul nostru nu este despre destinul politic al lui Traian Basescu. Este un vot asupra viitorului democratiei romanesti", a mai adaugat Geoana.