Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat vineri ca in interiorul PDL a inceput lupta pentru putere, rezultatul alegerilor fiind motivul schimbarii "la varf" a conducerii formatiunii. "Este o pregatire de lupta de putere in cadrul PDl intre aripa Stolojan-Flutur-Stoica si aripa Boc-Berceanu-Videanu-Blaga. Se pare ca presedintele Traian Basescu doreste sa foloseasca esecul alegerilor pentru a schimba la varf conducerea PDL. Or sa-l acuze pe Blaga ca nu a facut campanie, pentru ca el ar fi trebuit sa se ocupe ca secretar general de campanie si o sa-l acuze de ce este Oprescu sau nu stiu cine inaintea lui la Bucuresti. O sa-si arate cu degetul intre dansii", a declarat Geoana.
Presedintele PSD apreciaza ca rezultatul alegerilor locale, care reprezinta un "indicator" pentru cele generale, ar putea crea premisele schimbarii in PDL. "Exista, in acest moment, o discutie foarte serioasa, cu privire la viitorul lider al acestei formatiuni, in pregatirea alegerilor parlamentare. Semnalul scorului de la locale reprezinta un indicator puternic pentru ce va fi la parlamentare. In momentul in care PSD castiga la locale, asa cum se preconizeaza, in clipa respectiva cei de la PDL, inclusiv Basescu, vor fi fortati sa adopte masuri de schimbare, pentru a nu-si compromite complet sansele pentru la toamna", a declarat Mircea Geoana.
Liderul PSD sustine ca schimbarea la varf este "planuita" de presedintele Traian Basescu, care ar vrea sa-si impuna echipa pentru a detine controlul PDL. "Este un plan al lui Traian Basescu, care vrea sa fie sigur ca are controlul absolut asupra PDL si vrea sa-si impuna echipa care este suta la suta obedienta si suta la suta slugarnica. Pregateste echipa Stolojan si ceilalti care s-a invatat ca se dau la o parte cand vor el. Traian Basescu o sa pregateasca o lacrima duioasa pentru Emil Boc, poate cu putin boia inainte ca sa stimulezi glanda lacrimogena", a mai spus Geoana.
El apreciaza ca seful statului a incercat sa se implice si in campania electorala, insa lumea s-a "plictisit" de Traian Basescu. "Este o placa de patefon harsaita. Lumea s-a plictisit. A incercat disperat sa intre in campania electorala. A incercat o data, de doua ori. A incercat cu comunismul, a incercat iar la Iliescu, a incercat cu sistemul ticalosit. Problema e ca, atunci cand vorbeste de sistemul ticalosit, lumea a inceput sa se gandeasca la PDL. Asta se numeste efectul bumerang", a mai spus Geoana.
Senatorul de Dolj considera ca mutarea de la varful PDL se va face fara ca cineva din partid sa zica ceva, eventual "va injura in barba", dar vor vota pentru schimbare. "Cred ca acolo democratia este atat de consolidata incat seara tarziu, intr-o forma euforica, pe baza unei largi consfatuiri si dezbateri democratice, asa cum s-a intamplat si la schimbarea doctrinei de la stanga la dreapta, cand, fara murmur, in 20 de secunde, un partid de stanga s-a declarat de dreapta, fara niciun comentariu din sala, era congres de partid. Pai la PSD sa spui ca te muti de la stanga incepe revolutia", a mai spus Geoana.
Liderul social-democrat sustine ca PDL se indreapta spre "scorul" real pe care-l detine, pana acum, democrat-liberalii traind de pe urma popularitatii lui Traian Basescu. "Schimbarea este o necesitate politica pentru a schimba ritmul si a crea putina adrenalina in sistem. Acum se indreapta spre scorul real pe care-l detine PDL. A fost umflat cu pompa. Au profitat ca Traian Basescu a fost popular la inceput de mandat. Si Emil Constantinescu a inceput cu 70 la suta si a terminat ca un balon dezumflat. La fel si domnul Iliescu a inceput cu 70 la suta si la sfarsit de mandat era cu o cota mult mai scazuta de popularitate", a explicat Geoana.