Liderul PSD Mircea Geoana spune ca actualul guvern nu este "la inaltimea imensei majoritati si a fortei politice pe care o reprezinta insumat PSD si PD-L" si ca exista "intr-un fel, o abandonare a independentei de gandire economica". Mircea Geoana il vede pe Vasile Blaga ca pe un minstru "energic" si un "exemplu pozitiv" si cazul Monica Iacob Ridzi ca pe "primul test de imagine si de credibilitate al acestui Guvern". Puteti citi in continuare prima parte a interviului pe care Mircea Geoana l-a acordat Agentiei Mediafax, in care vorbeste despre probleme ale actualitatii politice si economice: activitatea guvernului, cazul Ridzi, evolutiile si perspectivele din PSD si Coalitie, alegerile prezidentiale.
Reporter: S-au incheiat sase luni de la preluarea guvernarii. Sunteti multumit de prestatia Guvernului, in conditiile in care jumatate din Cabinet e format din ministri PSD?
Mircea Geoana: Este un rezultat amestecat. Sunt si lucruri care s-au facut bine si au fost incercari oneste de a contracara criza economica, sunt si lucruri care s-au facut mai putin bine si cred ca, in general, in zona de politica economica lucrurile stau mai prost. Poate ca nici nu este imputabil acestui Guvern faptul ca criza s-a dezvoltat atat de rapid, atat de brutal, dar in mod cert acest nou Guvern a pierdut prea mult timp cu discutii despre posturi, despre pozitii, despre algoritm si cred ca s-a pierdut timp politic pretios care ar fi trebuit sa fie folosit in sensul unei bune guvernari si a unui raspuns adecvat la criza.
Oricum, nu vreau sa fie interpretat ca o critica la adresa Guvernului, e o constatare pe care o simte orice om de pe strada, orice om de afaceri, orice salariat din Romania. Politica economica a acestui moment este o politica care nu ne pune la adapost de efecte si mai grave ale crizei. Cred ca o regandire rapida a politicii economice a Guvernului trebuie sa fie facuta.
Rep.: Sa incercam un calificativ: sunteti multumit, mai putin multumit, partial multumit?
M.G.: Sunt multumit de incercarea de a asigura un echilibru politic si faptul ca aceasta mare majoritate functioneaza, chiar cu scartaituri, chiar cu unele dificultati, este un lucru bun. Deci, cred ca existenta acestei mari majoritati este totusi un stabilizator anti-criza in sine. Unde sunt mai putin multumit? De o anumita lipsa de coerenta si o perceptie de lipsa de viziune strategica, nu numai cu privire la momentul actual al crizei, cat uneori senzatia ca nu exista o viziune pe termen mediu si ca se sacrifica termenul mediu pentru termenul foarte scurt.
Rep.: Ati avut o discutie pe acest subiect in coalitie?
M.G.: Este un subiect pe care il abordez de fiecare data in sedintele coalitiei, incercand sa incurajez pe cei care pana la urma sunt in Guvern sa vina cu o viziune putin mai coerenta si putin mai indrazneata. Suntem acum intr-o logica pe care eu am mai trait-o in urma cu zece ani de zile, cand am avut acordul cu FMI, si intr-un fel am senzatia ca suntem pe un fel de pilot automat, adus inca o data din strainatate, si ca exista intr-un fel o abandonare a independentei de gandire economica si acest lucru este regretabil. El poate fi inca corectat si este ceea ce incercam sa facem si noi.
Rep.: Puteti sa dati in acest moment o nota ministrilor PSD si, in paralel, o nota ministrilor PD-L?
MG: Nu vreau sa fac un exercitiu de concurs de frumusete. Sunt ministri PD-L care s-au miscat bine. Pot sa dau exemplul domnului Vasile Blaga, care este un ministru energic si care, inclusiv pe fonduri europene, pe cateva proiecte guvernamentale interesante, s-a miscat bine. Deci este un exemplu pozitiv. Sunt si ministri de la noi care ar fi putut sa faca lucrurile mai bine decat le-au facut pana acum. Dar nu cred ca este util din punct de vedere politic sa ma apuc dau note ca la "Dansez pentru tine" pentru acest Guvern. Perceptia generala, insa, este ca acest Guvern nu este la inaltimea imensei majoritati si a fortei politice pe care o reprezinta, insumat, PSD si PD-L. Si acest sentiment este un sentiment impartasit de majoritatea romanilor. Aici este multa treaba de facut si sper ca primul-ministru si ansamblul Guvernului sa corecteze aceasta perceptie.
Rep.: Doamna ministru Ridzi ar merita o nota pentru prestatia dansei de pana acum?
M.G.: Este, pana la urma, primul test al acestui Guvern. Si nu e vorba ca este un ministru PD-L sau PSD. Este primul test de imagine si de credibilitate al acestui Guvern. Si eu sper ca acest subiect sa fie inchis cat mai rapid, pentru ca nu face bine perceptiei generale a Guvernului. Pana la urma este decizia primului-ministru si a celor de la PD-L ce fac cu un ministru din tabara lor, dar eu cred ca trenarea acestei discutii este defavorabila pentru imaginea generala a Guvernului. Eu as recomanda o incheiere rapida a acestui subiect.
Rep.: Daca DNA incepe urmarirea penala impotriva ministrului Nemirschi, considerati normala suspendarea lui din functie de catre presedintele Traian Basescu?
M.G.: Avem o lege in aceasta tara. Singura intrebare pe care o am este daca nu cumva acest gen de activari de teme de atac impotriva unor ministri este o chestiune reala sau oarecum dirijata. Dar in mod cert - orice ministru din orice Guvern dintr-o tara democratica - atunci cand apare o problema reala si serioasa de Justitie trebuie luate masuri politice. Sunt convins ca domnul Nemirschi nu este in aceasta situatie. M-am uitat putin pe situatia pe care ne-a prezentat-o. Este clar ca este in cel mai grav caz o omisiune. Nu cred ca poate fi facut un proces de intentie.
Rep.: Voiam sa revin la cazul doamnei Ridzi. Vicepresedintele PD-L, Cezar Preda, spunea ca PD-L nu ar trebui sa manifeste "solidaritate tiganeasca" fata de doamna ministru, asa cum PSD a manifestat in cazul Bivolaru.
M.G.: Exista un singur fel de solidaritate, care nu este etnica sau rasiala. Esti solidar sau nu esti solidar. E decizia celor de la PD-L daca sunt solidari cu o colega de-a domniilor-lor. Intotdeauna, intr-o organizatie politica, exista un instinct de trib. Incerci sa te aduni in jurul unui coleg care are o dificultate. Este un instinct natural, in orice comunitate umana. Dar cred ca acest tip de incercari de a crea dintr-o problema a unui ministru PD-L o paralela cu o problema de acum zece ani in cazul PSD este o incercare stangace a domnului Preda de a devia subiectul de la adevarata cauza. Intrebarea e ce a facut doamna Ridzi si daca banii publici au fost deturnati sau nu. Daca au fost deturnati, doamna ministru trebuie sa plateasca pretul politic al unei astfel de decizii.
Rep.: In cazul in care nu se intampla ceva fortat, excludeti vreo remaniere a ministrilor PSD pana la prezidentiale?
M.G.: Nimic nu este de exclus in Romania. Este in mod evident o criza dura pe care o traversam. Si intotdeauna, cand exista o criza si o presiune foarte mare, exista posibilitatea unor supape de siguranta, pentru a lasa putin din tensiune sa se duca. Dar pana in acest moment nu avem motive dramatice de insatisfactie fata de activitatea ministrilor nostri.
Rep.: In ultimul timp s-a batut moneda pe iesirea PSD de la guvernare - acum, ca reactie la nemultumirile fata de relatia cu PD-L, sau inainte de prezidentiale, ca o necesitate strategica privind pozitionarea dumneavoastra fata de Traian Basescu. Vroiam sa lamurim acest lucru, sa nu mai existe o zona de ambiguitate.
M.G.: Nici una, nici cealalta. Cred ca ar fi frivol din partea noastra, si din partea mea, care am pledat pentru intrarea partidului pe care il conduc la guvernare, in interes national si in interes general, sa fac un gest invers pe un criteriu care pana la urma nu este relevant pentru cetatean. Singurul lucru care poate determina o decizie de acest gen din partea noastra ar fi incapacitatea de realizare a programului politic la care ne-am angajat. Deci singurul lucru care ar putea sa determine o ruptura a acestui parteneriat ar fi nerespectarea fondului acestui parteneriat. Nu o cearta pe o functie sau pe alta. Este important, dar nu este decisiv.
Rep.: Ce inseamna nerespectare? Dumneavoastra sunteti la guvernare, de ce ati vorbi despre nerespectare? De ce sa nu respectati ceea ce ati promis
M.G.: Nu. Eu vorbesc de faptul ca exista in aceasta perioada foarte dificila nevoia unei ajustari, de politica economica, in principal. Eu sunt in favoarea unei noi priviri, la nivelul coalitiei, si poate intr-o dezbatere in societate, ceva mai larga, si in clasa politica, si in clasa profesionistilor din Romania, pentru ca este clar ca in acest moment, pe actuala politica economica, pro-ciclica, aceasta agraveaza criza. Iar teama mea cea mai mare este ca vom sufoca sectorul privat si atunci cand, poate peste un trimestru, doua, trei sau cinci, si economia mondiala, si economia romaneasca s-ar putea relansa, nu o sa avem cu cine. Iar costul de a resuscita o economie muribunda este gigantic.
Cred ca in acest moment principala preocupare a acestui Guvern - si aceasta este si conditia pe care noi o punem, si o punem explicit - este de a incerca sa salvam sectorul privat, de a incerca sa salvam IMM-urile, sa incercam sa salvam intreprinderile de talie medie, sa incercam sa salvam cat mai mult din activitatea economica din Romania.
Rep.: Dar cui puneti aceasta conditie?
M.G.: In primul rand coalitiei.
Rep.: Mai explicit, PD-L-ului?
M.G.: Partenerului de guvernare. Deci. este evident pentru mine si vom incerca sa facem zilele urmatoare o discutie rationala si nu un pretext de cearta - nu caut un pretext de cearta, caut o solutie la o situatie care se agraveaza. Am spus-o si cu alta ocazie: a sta impasibil acum, spunand ca avem un acord cu FMI si Comisia Europeana, asta este cea ce am decis si sa nu schimbam ceva din politica economica, mi se pare o profunda eroare.
In acest moment trebuie sa incercam sa acomodam doua obiective. Unul, pe termen foarte scurt - cum facem sa nu moara sectorul privat in Romania. Pentru ca daca acest lucur se intampla, ave