Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aratat ieri surprins de declaratia presedintelui PSD, Mircea Geoana, privind o cerere de rascumparare pentru jurnalistii rapiti in Irak. In replica, Geoana sustine ca afirmatiile sale reprezinta “doar o simpla asociere cu declaratiile optimiste ale presedintelui Basescu cu privire la soarta jurnalistilor“.
“Declaratia lui Geoana ma surprinde, pentru ca din partea unui fost ministru de Externe si actual presedinte de partid ma astept la foarte multa responsabilitate cand se fac astfel de declaratii. Daca domnul Geoana are cumva informatii de acest gen, sigur ca ar fi bine sa stim de unde provin. Eu nu pot confirma aceste declaratii“, a spus Tariceanu. El si-a exprimat regretul ca astfel de declaratii se fac cu atat de multa usurinta si l-a rugat pe Mircea Geoana sa fie mai rezervat cand face declaratii pe aceasta tema.
In replica, tot ieri, presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat, dupa sedinta Biroului Permanent National, ca declaratiile facute de el la Craiova, privitoare la situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak, reprezinta “speculatii si informatii care au circulat si in mediile internationale“. El a precizat insa ca informatiile in cauza provin “dintr-o anumita zona mai specifica“ si a aratat ca nu este oportun ca acestea sa fie facute publice in acest moment. “Asa cum autoritatile mentin o discretie fireasca, si noi mentinem o discretie fireasca. Sunt speculatii si informatii care au circulat si in mediile internationale, inclusiv in regiune si evident fac parte din strategia de comunicare publica si de presiune pe care rapitorii o fac in mod normal“, a mai spus Geoana.
Presedintele PSD a aratat ca nu este nimic anormal in situatia jurnalistilor romani rapiti in Irak, aceasta incadrandu-se intr-o anumita tipologie, care “s-a vazut si in alte cazuri de rapiri“. El si-a exprimat speranta ca “acest tip de discutii, pe canale private, va putea sa duca la eliberarea jurnalistilor“.
“In mod firesc, deductia logica este ca exista elemente de incurajare pe discutiile directe cu rapitorii“, a precizat presedintele PSD. El a adaugat ca nu a adus la cunostiinta autoritatilor informatiile respective, dat fiind faptul ca autoritatile nu au avut pana acum nici un fel de dialog cu partidele politice.