Mircea Geoana face o analiza exacta a situatiei economice a Romaniei, pe care v-o prezentam in continuare.
"This time it‘s different" - de data asta e altceva. Sunt cuvinte care ii fac pe veteranii finantelor sa dea ochii peste cap. Asta fiindca ele tind sa reflecte fie aroganta, fie inconstienta celor convinsi ca nu ii paste pericolul de care sunt avertizati. Si Romania s-a facut vinovata de aceasta atitudine. Nu a luat masuri preventive cand economia "duduia". Acum ne-am trezit fara resursele necesare pentru a ataca actuala criza in modul cel mai decisiv si eficace posibil.
Desi mostenirea lasata de fosta guvernare este o realitate, ea nu este insa si o scuza pentru inactiune acum. Cum spunea si un prieten din Washington cand a preluat postul de sef al administratiei lui Barack Obama, o criza reprezinta o oportunitate de a face lucruri mari, indraznete, iar aceasta oportunitate nu trebuie irosita.
Pentru Romania, oportunitatea este de a lua masuri care sa abordeze criza pe termen scurt, dar sa fie complementare cu cele pe termen mediu. Nu ne permitem sa le amanetam viitorul copiilor nostri in ideea ca ne salvam propriul prezent.
Este evident ca situatia Romaniei este departe de cea ideala. Trebuie insa sa fim constienti de faptul ca lucrurile se pot inrautati considerabil si ca un scenariu cu adevarat pesimist poate deveni realitate daca nu luam actiuni decisive pana nu este prea tarziu. Stim riscul inactiunii de la tarile baltice, fortate sa taie in carne vie fiindca au actionat prea tarziu.
In acest context, este salutara decizia Bancii Nationale de a reduce nivelul dobanzii de referinta si a rezervelor minime obligatorii. Aceste masuri sunt necesare, dar nu si suficiente. Inversarea unor masuri luate in vreme de crestere economica nu e de ajuns pentru a evita recesiunea, in acelasi fel in care opusul deciziilor manageriale care au dus o firma la faliment nu reprezinta, singure, calea de iesire inapoi la liman.
Ca si cum contextul actual nu ar fi suficient de dificil, actualul executiv a recurs la o crestere a fiscalitatii si alte masuri care sunt diametral opuse celor de care avem nevoie. In loc sa se lupte cu ciclul economic prin politici stimulative, Romania adopta in continuare masuri pro-ciclice. Dupa ce fostul guvern a stimulat o economie deja supra-incalzita, actualul guvern sufoca o economie care deja gafaie.
Problema politicii economice romanesti este mai profunda decat erorile unui guvern sau al altuia, din toate cate s-au perindat in ultimele doua decenii. Cauza fundamentala a situatiei in care ne aflam tine de incapacitatea Romaniei de a adopta politici publice - fie ele economice sau de alta natura - care sa nu se afle la cheremul ciclurilor electorale. Dezvoltarea autentica, durabila si creatoare de prosperitate pentru cat mai multi romani nu poate veni decat de pe urma unor astfel de politici.
Asa trebuie sa arate masurile anti-criza de care Romania are nevoie. Ele nu trebuie sa vizeze doar reactii pe termen scurt la contextul international, ci si nevoile de dezvoltare pe termen lung ale Romaniei, de o maniera pro-activa. Simplu spus, nu este suficient sa vrem doar sa iesim din criza cat mai putin peticiti. Trebuie sa decidem si cu ce fel de economie si societate intram in perioada de dupa criza.
Pentru aceasta, Romania are nevoie de politici economice cu adevarat expansioniste, indraznete. Are nevoie de curajul de purta discutii cu institutiile financiare internationale, chiar daca aceste discutii vor fi incomode.
Mai presus de toate, Romania are nevoie de o sete de succes si de vointa politica de care nu a mai avut parte. Romanii nu merita nimic mai prejos de atat.
Cu aceste aprecieri corecte si mobilizatoare isi incheie Mircea Geoana editorialul postat pe site-ul PSD.