Acordul de imprumut financiar convenit de Uniunea Europeana cu Romania in parteneriat cu Fondul Monetar International va fi semnat luni de executivul european, prima transa de bani urmand sa vina in partea a doua a lunii iulie, a declarat presedintele Senatului si liderul PSD, Mircea Geoana, la finalul intrevederii sale de la Buxelles cu comisarul european pentru Economie si Afaceri Monetare, Joaquin Almunia.
La intalnire a participat si ministrul roman de externe Cristian Diaconescu.
"Acordul va fi semnat de comisarul Almunia luni si daca se respecta calendarul convenit prima transa de bani ar trebui sa vina in partea a doua a lunii iulie", a spus geoana. El a explicat ca, situatia s-a complicat din cauza dificultatilor Letoniei, care are nevoie iar de sprijn de la Uniune, motiv pentru care CE a decis "sa iasa pe piata pentru a imprumuta banii pentru toate tarile din zona care au probleme".
Potrivit liderului PSD, in cadrul discutiilor a exprimat "preocuparea" fata de maniera "prea lenta" cu care aspunde economia romaneasca la pachetul anticriza.
Presedintele Senatului a informat ca a solicitat Comisiei, si Uniunii in general, in afara imprumutului de cateva miliarde de euro, si "un set de masuri suplimentare" care sa asigure reluarea creditarii in economie si a evitarii falimentului intreprinderilor mici si mijlocii. O parte din aceste decizii vor fi luate la Summit, iar "vestea buna" este ca Almunia a propus eliminarea obligativitatii asigurarii co-finantarii de catre statele membre pentru proiectele sociale la nivel european, a mai spus Geoana.
Este vorba de proiectele derulate prin intermediul Fondului social european, in valoare de circa 5 miliade de euro, si care vizeaza infiintarea de noi locuri de munca si reconversia profesionala.
Alte teme abordate de cei oficiali au fost, potrivit lui Geoana, slaba capacitate a unor ministere, si a administratie publice in general, de utilizare a fondurilor comunitare, dar si lansarea unor masuri economice viabile pentru reluarea creditarii de catre bancile din Romania.
"Dincolo de intelegerea convenita privind bancila-mama si sucursalele lor din Romania trebuie sa intensificam dialogul cu bancile. Nnu cred ca prin declaratii belicoase vom determina cresterea increderii in economia romaneasca, ci prin masuri economice vom reusi ca bancile sa repornesca creditarea pentru a putea iesi din criza", a spus Geoana.
Legat de procedura de deficit excesiv lansata in aprilie de Comisia Europeana impotriva Romaniei si a altor tari, liderul PSD a afirmat ca, Joaqui Almunia a propus ca pe langa procedura standard sa se introduca si elemente din imprumutul convenit cu UE.
Mircea Geoana se afla la Bruxelles pentru a participa la reuniunea liderilor partidelor socialiste europene, care precede Summit-ul de vara al Uniunii Europene, care are loc joi si vineri.