Conservatorii vor inghiti, prin absorbtie, Partidul Unitatii Natiunii Romane (PUNR). Ei solicita in continuare sprijinul partenerilor de guvernare vizavi de proiectele pe care le-au initiat si asteapta ca Executivul sa-si spuna punctul de vedere.
Senatorul conservator Sabin Cutas a anuntat ieri ca "s-a semnat un agreement politic", care stabileste termenii de baza prin care "se va face comasarea prin procedura de absorbtie a PUNR de catre partidul condus de Dan Voiculescu. Cutas a explicat ca, "in principiu, este vorba de un protocol mai mult tehnic, care prevede infiintarea unei comisii de realizare a protocolului de comasare si stabileste ca data pentru congresele extraordinare ale celor doua partide 12 februarie".
La randul sau, liderul PUNR, generalul Mircea Chelaru (foto dreapta), a motivat gestul formatiunii sale in primul rand din perspectiva "sustinerii interesului national de pe o pozitie foarte echilibrata, dar ferma". Chelaru a adaugat ca gestul a fost facut si din "necesitatea coagularii tuturor formatiunilor politice care pleaca de la valori comune, valori care devin numitori comuni pentru o posibila, dar reala, actiune politica viitoare". El a subliniat ca aceasta mutare este "vointa comuna a PUNR, exprimata in sedinta Biroului Permanent Central largita, de la Sibiu, din 17 decembrie 2005". Intrebat de numarul de functii pe care il va obtine PUNR in forurile de conducere ale PC, Cutas a spus ca "nu s-a ajuns la astfel de detalii" si a adaugat ca urmeaza ca, pe parcursul negocierii, sa fie stabilita exact reprezentarea noilor membri. Totodata, Chelaru a precizat ca trece la conservatori "pentru a sluji o cauza, nu pentru a face tratative" si a se ingloda in "intelegeri mercantile". El a mai spus ca nu vizeaza nici o functie in PC, chiar daca le aduce conservatorilor peste 50.000 de membri, 31 de organizatii judetene, peste 300 de consilieri locali, 14 primari de comuna si cativa consilieri judeteni.

Conservatorii nu dau inapoi

Conservatorii au mai anuntat ieri ca asteapta, in continuare, ca partenerii de Coalitie sa le sprijine importantele initiative legislative. Sabin Cutas a declarat ca "in al doisprezecelea ceas vor intelege (n.r. - partenerii de Coalitie) ca nu sunt niste initiative din care are cineva de castigat ceva", ci sunt absolut necesare Romaniei de astazi. El a amintit ca "pentru a se intra in procedura legislativa este nevoie de doua avize", cel al Consiliului Legislativ, care este favorabil pentru legile initiate de conservatori, si avizul de la Guvern, "care nici in momentul de fata nu a venit". Mai mult, Cutas a mai anuntat ca PC va depune, in urmatoarele zile, chiar o initiativa prin care sa se limiteze "timpul in care sa se dea un raspuns vizavi de o initiativa". El a subliniat ca, in cazul proiectelor de legi, conservatorii nu cauta sa faca troc.
Bogdan Ciuca a spus si el ca principalele initiative ale formatiunii "au suport popular" prin semnaturile adunate din toate judetele tarii si importanta lor este confirmata de toate sondajele de opinie. El a subliniat ca "aproape toate grupurile politice declara ca sunt pentru o lege care sa verifice averile, sunt pentru reducerea TVA-ului, sunt pentru reformarea sistemului politic, restructurarea Parlamentului si votul uninominal", dar ca nu se reuseste punerea lor in practica.