Presedintele PIN, Cozmin Gusa, a sustinut, ieri, intr-o conferinta de presa, ca senatorul independent Ioan Talpes "este inca ofiter activ", ca a avut legaturi cu familia Ceausescu si ca, in calitate de sef al SIE, nu a facut nimic pentru deconspirarea Securitatii. De asemenea, Gusa a declarat ca si vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a fost, inainte de 1989, "ofiter acoperit".
"Cei care vor sa afle adevarul ar trebui sa studieze ce facea, in 1989, Melescanu, la Viena, foarte aproape de locul in care a fost sinucis Marin Ceausescu. Ofiterii acoperiti ai fostei Securitati au ramas, in mare parte, ofiteri acoperiti ai actualelor servicii secrete. Cred ca este putin probabil ca o asemenea calitate a acestuia sa apara public", a afirmat Gusa.
In replica, Talpes a apreciat ca declaratiile lui Gusa nu mai au nevoie de niciun comentariu. "Domnia sa (Cozmin Gusa - n.r.) vrea sa dovedeasca electoratului, prin declaratiile sale, ca se zbate pentru pozitia de loaza nationala", a declarat Talpes.
Fostul sef al SIE a precizat ca singurul membru al familiei Ceausescu pe care l-a cunoscut a fost generalul Ilie Ceausescu. "Eu l-am cunoscut doar pe generalul Ilie Ceausescu, iar daca voi spune ce am facut, inclusiv pentru evenimentele din 1989, loaza nationala ar fi pusa in situatia de a trebui sa-si ceara scuze pu-blic", a spus Talpes.
Referitor la acuzatiile lui Gusa conform carora nu a facut nimic cat a fost director al SIE pentru deconspirarea Securitatii, Talpes a spus: "Daca dansul era unul dintre ofiterii SIE si ar fi simtit pe propria piele ce inseamna toate acestea... Numai un ofiter SIE ar putea spune asa ceva, insa nu este cazul acestei loaze. El, impreuna cu acea doamna care il insoteste si care apare mereu la televizor, spun numai loaze".
Talpes a precizat ca nu a fost ofiter SIE, ci directorul acestei institutii, a amintit ca a iesit la pensie in anul 1997 si ca, de atunci, este in afara oricarei obligatii, mai putin a celei care rezulta din statutul de ofiter in rezerva al armatei.
"Am fost ofiter al Ministerului Apararii, nu de Securitate sau al serviciilor. Cat am fost sef SIE, am fost detasat acolo de la Ministerul Apararii", a mentionat Talpes.
Melescanu:
N-am fost nici ofiter acoperit, nici descoperit al Securitatii
Vicepresedintele PNL Teodor Melescanu a declarat ieri ca nu a fost ofiter acoperit al Securitatii, precizand ca acuzatiile pe care i le-a adus in acest sens presedintele PIN, Cozmin Gusa, se inscriu in "declaratiile teribile" ale acestuia.
"N-am fost nici ofiter acoperit, nici descoperit al Securitatii. Asa-zisele dezvaluiri ale domnului Gusa nu au nici o baza reala, ele se inscriu in declaratiile teribile cu care acesta ne-a obisnuit", a afirmat Melescanu. El a adaugat ca, alaturi de 155 de liberali, a solicitat CNSAS verificarea dosarelor si ca, daca este nevoie, va face public dosarul sau.
"In aceste conditii, din punctul meu de vedere, orice discutie pe aceasta tema este lipsita de sens. Vad ca sunt, totusi, unii care se baga singuri in seama, ca tot e sezonul dosariadei", a conchis vicepresedintele liberal.