Cronica Romana informeaza: Diversiunea "modernizarii Romaniei" (Autor: Iuliana Badea).
Liderii din Modrogan, in frunte cu seful suprem de la Cotroceni, au continuat sa vorbeasca si la Conventia Nationala a PDL (nici nu se putea altfel!) despre modernizarea Romaniei, despre reformarea institutiilor, despre reducerea, in interesul statului, a cheltuielilor publice. Discursurile pe aceasta tema devin tot mai agresive, in dispretul unei realitati care arata exact contrariul. Reforma statului ar trebui sa reprezinte, in primul rand, redarea independentei institutiilor statului prin depolitizarea totala a structurilor de conducere. Ma refer aici la DNA, Parchetul General, Ministere, DIICOT, Prefecturi, deconcentrate. Dar are cineva, de la varful Puterii, vreun interes ca flagelul politizarii sa fie stopat, iar structurile decizionale si de control ale Romaniei sa isi faca treaba fara a raspunde comenzilor decidentilor zilei? Bineinteles ca nu! Regimul Basescu are nevoie de un guvern, parlament si nu in ultimul rand de institutii docile, care sa se plieze perfect pe interesele regimului sau. Lucrurile sunt simple in aceasta directie. Toata vorbaria pe marginea reformarii statului nu reprezinta altceva decat o ieftina gargara portocalie.
Oamenii astia conduc Romania in interes de gasca, pentru obtinerea unui profit financiar maxim, si sunt cei mai mari adversari ai unui act de justitie modern si echidistant, dar si ai unui sistem de administratie publica imun la numirile politice, nepotism, coruptie si incompetenta. Ei vor sa controleze totul prin numiri ce exclud orice dram de profesionalism, promovand in miile de functii din deconcentrate profitori ai regimului. Reforma statului ar trebui sa mai insemne un sistem sanitar european, capabil sa raspunda asteptarilor populatiei, dar si un sistem de educatie competitiv, care sa ofere o sansa reala si copiilor si tinerilor din mediul rural. In realitate, Educatia si Sanatatea sunt profund afectate de o subfinantare cronica dar si de un management politic tot mai gaunos, in interes de partid, de peste 20 de ani. Bugetul de stat este devalizat sistematic de o clientela de partid avida sa bage cat mai adanc mana in banii publici. In tot acest timp, populatia este tot mai afectata de suflul nemilos al unei austeritati ce continua sa o ingenuncheze in fiecare zi.
Indiscutabil, modernizarea statului este indispensabila. Dar este nevoie de o reforma institutionala profunda, reala, nu una care sa ramana de fiecare data doar in discursurile unor lideri tot mai rupti de realitate. Din pacate, nici actuala Putere si nici liderii Opozitiei nu sunt foarte interesati (realitatea ultimilor 20 de ani este graitoare) de recredibilizarea unei tari de care au profitat, cu varf si indesat, in originala democratie postdecembrista. Mi se pare de neconceput, o anomalie totala in Romania anului 2011, ca vreo institutie sa aiba "tupeul" de a o lua, spre exemplu, la intrebari pe Elena Udrea in privinta cheltuirii si a directionarii banilor publici, pe Roberta Anastase in privinta fraudarii grosolane a votului pe marginea legii pensiilor si cu atat mai putin pe Traian Basescu referitor la desele incalcari ale echidistantei prezidentiale. Realitatea arata ca insasi Curtea Constitutionala a fost confiscata politic. Inutil sa mai vorbim aici despre Parlament, o unealta docila in mainile sefului statului, sau de alte institutii care ar trebui sa joace un rol crucial in apararea democratiei.
Si atunci, cui foloseste aceasta avalansa de discursuri privind modernizarea Romaniei? In niciun caz unei populatii care se loveste in fiecare zi de dispretul generalizat al unei clase politice care refuza cu incapatanare sa isi recunoasca falimentul, avida sa profite cat mai mult din saracirea si umilirea celor pe care are tupeul de a sustine ca ii reprezinta.