Inpolitics informeaza: De ce flutura Basescu ideea demisiei de la Cotroceni.
Traian Basescu a pus iar intreaga politica pe jar dupa ce, aseara, a declarat la TVR ca ar fi dispus sa plece mai devreme de la Cotroceni numai ca sa se cupleze iar alegerile parlamentare cu cele prezidentiale, de dragul economiei la buget si a eliminarii prea deselor cicluri electorale. Declaratia sa are unele hibe majore, pe care vom incerca sa le decriptam, ca si adevaratul motiv pentru care presedintele vorbeste, netam-nesam, de aceasta varianta inedita.
"Romania are nevoie de mai putini ani cu alegeri si ideea a fost daca reusim o solutie de recuplare a alegerilor prezidentiale cu cele parlamentare. Sigur ca in momentul in care s-ar gasi un consens, pentru ca PD-L singur nu poate trece proiectul de revizuire al Constitutiei. Daca s-ar gasi un consens cu toate partidele politice eu am toata disponibilitatea pentru a gasi o formula si practica, nu numai enuntata (...) Inclusiv la scurtarea mandatului meu daca vom conveni ca acest lucru il votam (...)Deci nu mi se pare atat de important sa mai stai un an, daca prin asta salvezi un an de alegeri si ai mai putine alegeri intr-un ciclu electoral. Deci nu mi se pare o pierdere, dimpotriva" a spus Basescu.
Ce neajunsuri are propunerea lui Basescu? In primul rand, Basescu a gresit calculul: nu la un an de mandat, ci la doi ar trebui sa renunte pentru ca alegerile prezidentiale sa se suprapuna cu cele parlamentare. O scapare suspect de mare, am spune. Pe de alta parte, Basescu e un lider prea experimentat pentru a nu sti ca, in actuala conjunctura politica, modificarea Constitutiei - inclusiv mandatul prezidential de 4 ani - este absolut exclusa. Legea suprema nu se modifica decat cu majoritate de doua treimi in parlament, or, actuala putere abia numara voturile la majoritatea simpla. Si atunci de ce a lansat acest mesaj si pentru cine?
Raspunsul e simplu: mesajul este adresat strict PDL si are legatura cu batalia pentru sefia partidului de la congres. Prin declaratiile de aseara, Basescu a dat semnalul catre partid ca e dispus - contra unui anumit pret - sa se implice din nou, la alegeri, in a purta PDL spre un rezultat cat mai bun. Din acest punct de vedere - atentie! - varianta demisiei de la Cotroceni chiar e plauzibila, inclusiv in absenta modificarii Constitutiei, pentru ca legea suprema se poate modifica, la o adica, si dupa alegeri, pe cand cuplarea alegerilor nu poate fi amanata.
Mesajul lui Basescu are menirea de a contracara pozitia lui Vasile Blaga, cel care a incercat inca de acum cateva luni sa il decupleze de partid. Intr-un interviu dat B1TV in octombrie, Blaga spunea, textual, cu referire la relatia PDL-PNL: "Eu cred ca ar trebui ambele partide sa gaseasca resurse pentru un dezghet al relatiilor dintre ele. Eu nu stiu de ce ei se raporteaza in permanenta la dl presedinte Traian Basescu. Pana la urma dl presedinte Traian Basescu nu va mai candida in 2014, asta e un lucru foarte clar. Iar eu le spun si cu aceasta ocazie ca indiferent ce cred unii sau altii si le spun si membrilor PD-L ca indiferent ce declara unii dintre parlamentarii nostri, unii dintre cei care se afla in conducerea partidului, Traian Basescu nu se amesteca in conducerea PD-L".
Prin fluturarea perspectivei de a pleca anul viitor de la Cotroceni si a deveni iar locomotiva PDL, Basescu vrea sa ii asigure cu orice pret victoria la congres omului sau credincios, Emil Boc, singurul care ii poate oferi garantia ca va mentine si in viitor controlul asupra formatiunii de care depinde viitorul sau politic.
Pentru ca aceasta e esenta mesajului si nu alta, Basescu, alteori foarte precis, si-a permis, de altfel, sa jongleze cu cifrele: in vederea de ansamblu a planului prezidential, un an sau doi sunt "amanunte" nesemnificative.