La o saptamana dupa ce a preluat ca interimar si postul de ministru de Externe, Tariceanu relanseaza discutia despre retragerea trupelor din Irak. Premierul a declarat ieri ca va face tot ceea de depinde de el pentru retragerea militarilor romani din Irak.
In urma cu jumatate de an, PNL a mai avut o tentativa de retragere a trupelor din Irak, fara nicio consultare prealabila in CSAT, decizia PNL - nepusa in practica in cele din urma - fiind catalogata de Traian Basescu drept "atentat grosolan la interesul national al Romaniei".
Tariceanu a explicat ieri ca va lua toate masurile necesare, conform atributiilor sale constitutionale, pentru retragerea militarilor romani din Irak pana la Craciun, pe baza unui calendar stabilit cu aliatii Romaniei. "A venit vremea sa ii aducem acasa pe militarii nostri. Voi face tot ce depinde de mine, conform atributiilor constitutionale, sa ii aducem inapoi pana la Craciun, cu un calendar convenit cu aliatii si partenerii nostri", a spus ieri Tariceanu. Premierul a precizat ca va insista ca acest lucru sa se materializeze. "Ma voi bate sa ii conving pe toti cei care sustin contrariul sa le permita soldatilor nostri sa ia masa de Craciun acasa, cu familiile lor", a afirmat Tariceanu.

Retragerea "nu poate fi intempestiva"

Pe de alta parte, liderul PD, Emil Boc, a precizat ca o eventuala decizie referitoare la retragerea trupelor din Irak "nu poate fi intempestiva" si ca o discutie pe acest subiect trebuie sa aiba loc dupa o consultare prealabila a partenerilor din NATO si dupa o dezbatere in CSAT.
"Dupa ce aceste discutii vor avea loc, se poate iesi cu o decizie politica pregatita si fundamentata, nu aruncata intempestiv, doar pentru ca este bine sa spui asemenea lucruri, intrucat au trecere la populatie. Avem nevoie de credibilitate in continuare, daca dorim ca Romania sa fie o tara respectata si respectabila in planul relatiilor internationale, nu sa fie luate decizii la gura sobei, in scopul de castiga un procent electoral in plus", a declarat Boc.
Democratii si liberalii au discutat aceasta tema in sedinta conducerii Aliantei de ieri-dimineata. Vicepresedin-tele PNL, Crin Antonescu, a declarat, la finalul sedintei, in privinta retragerii din Irak, ca democratii au refuzat sa dea un mesaj politic.