Moshemordechai.ro : Dunga de la elasticul chilotilor opozitiei

Intr-o societate cu nuielele bine prinse in snop, opozitia e chestia aia la care te uiti cand nu mai pricepi ce bazaie puterea. Dincolo de literatura de gazeta, brosurile de popularizare "Consumati Democratie, ca e facuta cu oua de tara si branza de la taran!", opozitia ar trebui sa functioneze, in mod esential, ca un termen de comparatie. Pentru ca o astfel de comparatie sa poata supravietui, aceasta minunata si teoretica opozitie despre care vorbim ar trebui sa contina multe verbe si cat mai putine interjectii - "Huo!" n-are cum functiona ca referential intr-o democratie bine igienizata.
La noi lucrurile nu au stat niciodata asa. Opozitia a fost si este (indiferent cine au fost ori sunt cei care i-au incaltat ciubotele) chestia aia pe care punem stampila cand vrem sa-i facem "sac!" puterii. Singura ei obligatie era sa existe, sa fie acolo la momentul stampilei. Alte criterii nu exista. Nu ne-am ostenit sa-i bagam pe cei goniti de la putere in cantonament, astfel incat cand le vine din nou randul la paza de la SPP sa nu le faca iar boacane, ba, daca se poate, sa guverneze destept. Nu. I-am lasat, mereu, la mormait si stors cosuri in opozitie, pana vine vremea unui nou vot anti si isi muta iar cartea de munca.
Azi, poate mai mult ca oricand, ne-ar prinde bine o opozitie harnica si desteapta, dar de unde sa o iei? Argumentul celor aflati in opozitie este ca sunt prea putini, ca actuala putere e coplesitoare, ca ei, opozantii, au prea putini oameni in Parlament. Si tine-te vaicareli! Ca si cum zarurile sunt de vina pentru asta si nu pocinoagele pe care le-au tinut lant pe cand se aflau la guvernare.
Multi, putini, asta are mai mica importanta, conteaza mai mult ce fac cei care azi consuma portiile opozitiei. Si ar trebui sa le bage cineva in cap ca, intr-o democratie sanatoasa, aia din brosuri si articolele de gazete, opozitia conteaza, e importanta, daca esti trimis acolo, inseamna ca ai primit, carevasazica, o misie, nu esti doar repartizat la incasat leafa de la Parlament si consumat saratele de la protocol. Pentru ca mai exista si optiunea "in afara Parlamentului". Pentru opozantii nostri, insa, stagiul departe de ciolan e doar vremea vaicarelilor si huiduielilor.
Azi, la noi, opozitia inseamna rumegusul ramas din fostul partid prezidential, PDL, adica PDL-ul lui Blaga ( ca doar Blaga pare sa mai fie viu pe acolo), Mancarimea Populara, cu madam Udrea in rol de prima ciocanitoare si tot felul de alte mici gascute, care insista sa fie socotite partide, pe la care zbiara tot felul de ridicoli precum MRU. Toti astia nici macar nu sunt preocupati de ideea opozitiei, grija lor cea mai de soi fiind aceea de a-i fi utili lui Basescu, de a se face pres cand trebuie sa se stearga pe picioare, prosop cand trebuie sa se stearga la cur si maneca daca vrea sa-si stearga mucii. Atat. Chiar daca, uneori, Blaga tine sa mai fluiere a distantare de Traian Basescu.
Strigatul "astia fura! astia sunt banditi!" e bun si el, e parte a misiei opozitiei, dar nu e de ajuns. Huiduielile, injuratura, mitingurile ridicole, cu ragete in portocaliu, de pe scene improvizate, astea sunt accesoriile burlesti ale opozitiei de maidan, nu dovada existentei unei alternative reale. Mai au, cei care trec in opozitie, damblaua guvernelor din umbra. Ca si cum ar vrea sa nu uitam impotriva cui i-am votat, de au ajuns astialalti la putere. Si din nou ni se ofteaza: suntem putini... ce sa facem?
Ce ar putea face? Multe. Dar orice discutie despre ce ar fi de facut e ridicola cata vreme la tambalul opozitiei e asezata ca prim solista alde Elena Udrea, cu tot ce inseamna ea, cu reteta ei de succes in politica. Poa’ sa screama Plesu zeci de basculante cu ode, tone de aforisme despre prea-cuvioasa dreapta si inaltele ei idealuri. Totul aterizeaza ridicol pe tambalul Elenei Udrea. Se pot comite eseuri despre unitatea dreptei si traditiile ei (da, da, sigur, Basescu, Udrea, Boc, Talmacean, Ioan Oltean si toti caraghiosii aia fix traditiile dreptei le-au supt de la tata materna -sau de unde or fi supt, ce or fi supt).
Cata vreme mecanica electorala de la noi se va baza pe votul talibanilor dessurubati din realitate si al scarbitilor specializati pe votul anti, poza de grup nu va arata altfel. Ganditi-va: alternativa la neincetata galceava dintre Ponta si Antonescu ar trebui sa fie Udrea! Daca asta nu va sperie, atunci ati consumat substante care, trebuie sa va anunt, nu sut nici legale, nici bine nu va fac!
Ori de cate ori privesc hoitul opozitiei, inca vad, pe langa buric, urma de la elasticul chilotilor puterii.