Dupa aproximativ patru ani de cand stau in Parlament alesii nostri si, in conditiile in care se apropie alegerile legislative, am vrut sa aflam si noi cam cat de cunoscuti sunt senatorii si deputatii de Galati printre cetatenii urbei noastre. Pentru a afla pareri cat mai detaliate am vorbit cu oameni din toate categoriile sociale si de varsta - pensionari ce-si petreceau timpul la o partida de sah, persoane de varsta a treia plecate la cumparaturi, studenti, parinti cu copilasi de mana sau persoane in floarea varstei aflate cu treaba prin oras. In urma discutiilor purtate cu acestia am aflat ca parlamentarii galateni sunt aproape inexistenti in mintea omului de rand sau sunt botezati in fel si chip daca e sa nominalizeze pe cineva.

Nici n-au vrut sa auda care-i intrebarea!

Opriti si intrebati pe strada despre numele parlamentarilor care au plecat la sfarsitul lui 2004 la Bucuresti sa ne reprezinte, unii galateni, chiar daca au iesit pe strada la o plimbare scurta sau chiar daca nu se grabeau nicicum, nu s-au aratat interesati de subiect pe motiv ca sunt "grabiti la maxim". Pe de alta parte, altii s-au oprit in loc si numai pentru simplul fapt ca eram in fata lor cu o agenda in mana au crezut ca le cerem bani, motiv pentru care ne-au raspuns sec: "Nu pot, nu am bani la mine astazi".

Dezinformare sau lipsa de preocupare?

Printre cei chestionati in privinta identitatii parlamentarilor nostri au fost atat tineri, cat si persoane trecute demult de prima tinerete, care insa ne-au intampinat cu fraza: "Nu stiu, nu am idee" sau: "Eu, in legatura cu politica, sincer, parerile pe care le am... Cunosc, dar in Galati m-am lamurit". Sau, chiar mai "explicit": "Nu stiu, din pacate nu ati nimerit persoana care trebuie", "Nu au facut nimic, nu-i cunosc pe nume", "Eu nu-i cunosc. Ce sa va spun, ca nu stiu? Nu! Si indiferent care or fi, pentru mine sunt la fel. Eu sunt pensionar si de acum pentru tineret e mai important". Probabil cei intrebati credeau ca prin frazele de mai sus scapa de "rusinea" ca, desi sunt galateni, nu cunosc niciun parlamentar care le reprezinta interesele la Bucuresti.

Nicolae a ajuns parlamentar!

Cel putin asta au inteles unii galateni. Ne-a dovedit-o o doamna aflata in timpul sondajului nostru la cumparaturi, care ne-a lamurit ieri in privinta numelor parlamentarilor galateni. Dupa ce s-a gandit pret de cateva clipe cam care ar fi acestia, a raspuns senina ca stie macar unul: "Parlamentari galateni? Pai acum, cu alegerile astea, a iesit... cum ii zice...? Nicolae! Da, Nicolae. In rest chiar nu mai stiu. Asa stiu, cand citesc, dar nu-i stiu pe de rost", ne-a raspuns increzatoare femeia.

Mircea Toader si Victor Paul Dobre, parlamentari... in mintea unora

Spre surprinderea noastra, doi fosti parlamentari de Galati, democrat-liberalul Mircea Nicu Toader si liberalul Victor Paul Dobre, sunt prezenti in mintile unora ca deputati, chiar daca nu mai activeaza de mult ca parlamentari. Acest lucru nu pare sa constituie un impediment, numele lor fiind mai des rostite de cetatenii urbei noastre decat cele ale actualilor deputati sau senatori. Parerile concitadinilor asupra parlamentarilor sunau cam asa: "Pai la parlamentari... Mircea Toader, Bogdan Ciuca, Victor Dobre si... or fi ei mai multi, dar eu ii cunosc pe cei mai importanti si cei care s-au ocupat".

Ciuca, botezat de vocea strazii

Aparut in ultima vreme tot mai des pe canalele media galatene, numele deputatului conservator Bogdan Liviu Ciuca nu a fost pomenit prea des de persoanele chestionate de noi. Chiar si asa, in momentele in care oamenii si-au amintit ca Bogdan Ciuca este parlamentar de Galati, i-au pocit numele ca vai de el. "Parlamentari? Ala... Marius Ciuca parca. Stati ca-i stiu... doctorul Cristea mai este... Victor Paul Dobre parca... Studiez dreptul, ma fac de rusine daca nu-i stiu, dar stati sa ma mai gandesc. Nu prea mi-i mai amintesc acum", a concluzionat o studenta la Drept, care a facut ieri eforturi considerabile sa nu pice drept nestiutoare in ale politicii.

Ticau si Nica, cei mai cunoscuti

Cei mai norocosi, pentru simplul fapt ca sunt cunoscuti de cativa galateni, ar putea fi social-democratii Adriana Ticau si Dan Nica. Noi am avut norocul sa-i aflam din gura catorva concitadini ceva mai informati decat cei interpelati anterior. Astfel, un pensionar care juca sah linistit ne-a spus: "Parlamentari de-ai nostri, galateni? Pai e Nica, e Adriana Ticau care e europarlamentar si... cam astia sunt. Sunt cei mai importanti". Iar un tinerel i-a intarit spusele: "Stiu vreo doi, dar acum... Nica e parlamentar, parca... Si nu mai stiu".

Despre ceilalti, nici pomeneala

In sondajul nostru intreprins ieri pe un numar de persoane de toate varstele si preocuparile, nu am auzit nici macar o data invocat numele unor parlamentari ca Viorel Stefan, Paul Pacuraru - care e si ministru al Muncii -, Carol Dina, Iulian Barsan, Petru Lificiu, Constantin Petrea, Emil Strunga, Szekely Levente Csaba, Liviu Codarla, Aurel Nechita, care intregesc lista celor 13 parlamentari si deputati de Galati aflati pe ultima suta de metri a actualului mandat si care se pregatesc pentru un nou tur de scrutin in toamna.

Dupa cum se vede treaba, acestia nu au muncit din rasputeri ca sa-si faca un nume, macar aici, pe plan local, iar populatia i-ar putea sanctiona serios la alegerile din toamna. Asta daca nu cumva, in ciuda votului uninominal, alegatorii vor vota sigla de partid sub umbrela careia candideaza acestia, fara a-i interesa pur si simplu candidatul.