Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului (ANPCC), cu sediul in Galati, a fost propusa sa reprezinte Liga Europeana a Asociatiilor de Lupta impotriva Cancerului la Forumul de lucru pentru sanatate si lupta impotriva tutunului si alcoolului al Comisiei Europene. ANPCC are in plan dezvoltarea unui program transfrontalier ce va se concretiza prin construirea unui complex medico-social ce va cuprinde azil pentru batrani, sanatoriu pentru bolnavii de cancer si, nu in ultimul rand, un centru de cercetare.

ANPCC a castigat aceasta nominalizare candidand alaturi de o asociatie coordonata de ministrul Sanatatii din Bulgaria. Numai ca romanii au fost, probabil, mult mai convingatori. In plus proiectul asociatiei, privind realizarea unui vast complex de ingrijire a persoanelor bolnave de cancer, dar si de cercetare a acestei boli, plus un centru de pregatire a personalului care sa se ocupa de aceste persoane, s-a bucurat de apreciere la nivel european.

"Asociatia Nationala de Prevenire si Combatere a Cancerului Galati este singura asociatie de acest tip din Romania care a devenit membra a Ligii Europene a Asociatiilor de lupta impotriva cancerului, iar ulterior a fost propusa sa candideze pentru a fi unic reprezentant al asociatiilor europene de profil in Forumul de lucru pentru sanatate al Comisiei Europene", a precizat fondatorul asociatiei, deputatul Bogdan Ciuca.

ANPCC lucreaza la un program transfrontalier privind constructia unui complex social care va cuprinde un azil pentru batranii fara familie si resurse financiare, un sanatoriu pentru bolnavii de cancer fara resurse financiare si un centru de pregatire a persoanelor care vor activa in cadrul programelor de prevenire si combatere a cancerului.

"Acest complex se va gasi in padurea Garboavele, unde deja avem teren pentru aceste constructii, teren obtinut de la Consiliul Judetului, institutie cu care ANPCC a incheiat un parteneriat public privat. Exista, pe o portiune a acestui teren, o cladire acum dezafectata, iar asociatia se va inscrie la licitatie pentru a o cumpara. Daca, insa, cladirea va ajunge la persoane care vor sa faca din ea un loc de distractie, atunci acestea va trebui sa se gandeasca la faptul ca vor fi inconjurate de pavilioanele centrului, in care se vor afla oameni batrani si bolnavi. Avem sprijin din partea tuturor partidelor pentru demararea acestui program. Deputatul Aurel Nechita, decanul Facultatii de Medicina, se va implica in acest proiect, la fel si doctorii consilieri judeteni Paul Ichim si Nicolae Bacalbasa", a mai precizat Bogdan Ciuca.

Programul transfrontalier se va adresa si persoanelor din Ucraina si Republica Moldova, in plus fata de cele din Romania, deoarece toate sunt tari afectate de o crestere a numarului de cazuri de tumori maligne, poate si ca urmare a accidentului de la Cernobal. Primul pavilion al complexului medico-social din Padurea Garboavele va fi inaugurat anul viitor.