Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat ca, daca s-ar fi intrerupt campania electorala pentru prezidentiale dupa primele doua saptamani, tot ceea ce se acumulase pana atunci era suficient sa asigure victoria candidatului PSD.
"Cineva spunea ca, daca s-ar fi intrerupt toata campania aceasta, de pregatire electorala, dupa primele doua saptamani, tot ce se acumulase pana atunci era suficient ca sa asigure victoria candidatului PSD. Si s-a legat si acea alianta electorala cu PNL, cu toate celelalte forte politice. Era o premisa aproape sigura pentru o victorie", a spus Ion Iliescu, la Antena 3.
Fostul presedinte a sustinut ca, in ultimele doua saptamani de campanie electorala, candidatul PSD, Mircea Geoana, a facut "gafe impardonabile" care au contribuit la pierderea alegerilor. Potrivit lui Iliescu, o prima gafa ar fi fost aparitia omului de afaceri Dinu Patriciu la televiziune cu declaratia potrivit careia presedintele Traian Basescu a dat o palma unui copil si insistenta pe acest subiect "artificial creat", care a fost folosit, ulterior, pentru victimizarea candidatului PD-L.
O a doua greseala, in opinia fostului sef al statului, a fost deplasarea la Timisoara pe data de 1 decembrie. "A fost o greseala in sine gandul de a semna o intelegere cu PNTCD, dar pe 1 decembrie la Timisoara a picat prost. Anumite sensibilitati trebuie protejate", a explicat Iliescu, care a adaugat ca nu i-a fost cerut sfatul in aceasta chestiune.
Pentru fostul presedinte "gafa cea mai mare" a fost vizita, "total nemotivata", a lui Mircea Geoana la omul de afaceri Sorin Ovidiu Vantu.